Legea ssm nr. 319/ 14.07.2006 mentioneaza la art.13 In vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, angajatorii au urmatoarele obligatii:
-lit.c sa obtina autorizatia de functionare din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca, inainte de inceperea oricarei activitati, conform prevederilor legale.
Normele metodologice de aplicare a legii, aprobate prin HG nr. 1425/ 11.10.2006 cu modificarile si completarile ulterioare, mentioneaza la
-art.3 In vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, angajatorii au obligatia sa obtina autorizatia de functionare din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca, inainte de inceperea oricarei activitati.
-art.4 Nu se autorizeaza, potrivit prevederilor prezentelor norme metodologice, persoanele fizice, asociatiile familiale si persoanele juridice, pentru care autorizarea functionarii, inclusiv din punct de vedere al ssm, se efectueaza in temeiul Legii nr. 359/ 2004 privind ......
Prin urmare, daca firma dvs. (caminul de batrani) a fost inregistrata la registrul comertului, in conditiile Legii nr. 359/ 2004 nu trebuie sa obtineti autorizatie de functionare de la ITM. Este suficienta declaratia pe propria raspundere ca sunt indeplinite conditiile pe linie de ssm pe care ati dat-o la registrul comertului si certificatul constatator primit o data cu documentul de inregistrate, de la Registrul comertului.
In baza declaratiei pe propria raspundere a administratorului (se bifeaza pe formular ca sunt realizate anumite activitati - evaluare riscuri, intocmire instructiuni ssm pentru echipamente tehnice din dotarea caminului utilizate de catre personal sau/ si de catre locatari, afise de interzicere, instruire lucratori, etc.), caminul de batrani poate fi inspectat de catre ITM, PSI, mediu, directia sanitara, etc. si daca se constata ca nu sunt indeplinite conditiile ssm, respectiv psi, mediu, sanitare, etc., administratorul caminului poate fi amendat contraventional de catre inspectorii de profil.
Pentru a nu avea probleme este corect sa contactati ITM.
Probabil nu este nevoie de autorizatie pe linie ssm, dar trebuiesc cu siguranta realizate anumite activitati - evaluare riscuri, intocmire instructiuni ssm pentru echipamentele tehnice din dotarea caminului de batrani utilizate de catre personal sau/ si de catre locatari, afise de interzicere, instruire lucratori, etc.