avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 121 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... luare de mita
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

luare de mita

Sa zicem ca X da mita unui prieten din copilarie,ajuns functionar public,pentru a-i urgenta eliberarea unui certificat de urbanism!Se organizeaza un flagrant,in care Y este surprins cum primeste el mita de la X,o suma de 2000 de ron.Inculpatul Y,in aparare,zice ca acea suma de bani nu reprezinta mita,ci o transa dintr-o datorie mai veche pe care o avea partea vatamata X la el si depune si un contract de imprumut la dosarul de urmarire penala.Partea vatamata declara ca datoria nu a fost restituita,acel contract de imprumut avand o scadenta ulterioara,ca nici nu intentiona sa ii returneze datoria pana la scadenta contractului,astfel ca acei bani pe care i-a dat reprezinta intr-adevar mita pentru un certificat de urbanism.Cum pot eu convinge instanta ca intr-adevar banii pe care i-am dat reprezinta mita si nu o parte din datoria cea veche???

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:49, 1 Decembrie 2012
daca se organiza un flagrant cu siguranta lucrurile nu stateau asa.... banii erau marcati seriile notate...etc
Acesta nu este un flagrant organizat ci poate cel care a luat mita era urmarit de organele de urmarire penala de ceva vreme ori ati explicat gresit problema. Dar de ce ati vrea sa convingeti instanta ca acei bani reprezentau o mita? Stiti ca si cel care da mita savarseste o infractiune, ci anume dare de mita?
Fapta de dare de mita a fost denuntata autoritatilor mai inainte ca organele de urmarire sa fi fost sesizate pt acea infractiune,deci pt cel care a dat mita nu se mai pune pb raspunderii penale!
Incercati sa explicati mai pe larg speta pt ca nu se intelege cand a fost surprins Y, cum a fost surprins, de ce si cand anume v-ati autodenuntat. Puneti faptele intr-o ordine cronologica si apoi vom putea raspunde la intrebari mult mai punctual.
Speta este un pt un proces simulat,organizat in cadrul unei facultati de drept si suna asa:

Y a fost trimis in judecata pt infractiunea de luare de mita constand in aceea ca in data de 01.10.2012 a primit in plic suma de 2000 ron de la partea vatamata X pt a-i elibera mai repede partii vatamate un certificat de urbanism.In cauza a fost organizat un flagrant,inculpatul fiind prins cand a primit plicul cu suma mentionata.Inculpatul s-a aparat spunand ca suma reprezinta o transa dintr-o datorie pe care partea vatamata o avea la el,depunand in acest sens la dosarul de urmarire penala un contract de imprumut pt suma de 10 000 ron.Partea vatamata a declarat ca in faza de urmarire penala ca datoria nu a fost restituita(avand scadenta la o data ulterioara) si ca banii dati erau pt ca inculpatul sa elibereze mai repede certificatul de urbanism,avand atributii specifice in acest sens.Intelegerea fusese facuta astfel in baza relatiei de prietenie dintre inculpat si partea vatamata.

Acum problema e ca eu nu am destule cunostiinte juridice(fiind in anul 1) si nu stiu ce anume as putea invoca pentru a reprezenta cat mai bine interesele partii vatamate(mie revenindu-mi rolul avocatului partii vatamate!)
Imi cer scuze pt ca relatarea spetei inr-o prima faza a fost un pic gresita!
Mentionez ca imi trebuie doar cateva idei de ce as putea sa leg pt a reprezenta cat mai bine partea vatamata!

Alte discuții în legătură

Parte civila in proces penal, recuperare spaga ion73_09 ion73_09 Buna ziua Am rugamintea sa imi dea si mie cineva un sfat! Am avut un contract cu o primarie si dupa semnarea lui am inceput lucrarile si evident platile ... (vezi toată discuția)
Provocare organe de cercetare mihaidom mihaidom Stimati colegii, voi prezenta un extras din motivarea unui judecator intr-o cauza penala de coruptie . Intrebare: Este provocare sau nu? \\\\" In acest ... (vezi toată discuția)
Inselaciune sau trafic de influenta dandaniasi dandaniasi Prin luna mai 2011 am fost solicitat de un cetatean sa-l ajut intr-o problema cu politia. Acesta avea permisul suspendat si cunoscand faptul ca am anumite ... (vezi toată discuția)