avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis conducere expirat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis conducere expirat

Speta mea este destul de interesanta. Pentru inceput mentionez ca ma aflu in afara tarii. Permisul meu a expirat. Insa el se afla retinut de politia romana de mai bine de 8 ani de zile intr-un dosar care a fost inchis cu NUP. Eu nu am avut efectiv nevoie de el in tot acest rastimp si nu am facut nici o diligenta pentru a reintra in posesia lui fizica. Am facut in urma cu citiva ani printr-o cunostinta o verificare a statusului permisului si aparea in regula adica valid. Cum pot cere emiterea unui nou permis de conducere fara a veni in Romania? Este acest lucru posibil?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 10:21, 30 Noiembrie 2012
Acte necesare pentru eliberarea unui permis de conducere:
actul de identitate al solicitantului în original şi copie ;
■chitanţa de plată a contravalorii noului permis de conducere, achitată la C.E.C. sau B.C.R.;
■permisul de conducere vechi, în original în cazul adăugării altor categorii.
■fişa deţinătorului permisului de conducere completată prin dactilografiere cu datele de stare civilă ale solicitantului şi semnată de acesta în locul prevăzut, fişă pe care o găsiţi la centrele specializate(birourile de copiat acte) de pe lângă Inspectoratele de poliţie judeţene
■chitanţa reprezentând contravaloarea permisului de conducere achitată la C.E.C. sau B.C.R.;
permisului de conducere a cărui preschimbare se solicita în original şi copie;
■actului de identitate in original şi copie;
■fişa medicală tip, în cazul în care permisul va fi preschimbat după expirarea valabilităţii acestuia (controlul medical se efectuează la policlinici abilitate în acest sens iar fişa medicală are valabilitatea de un an de la data încheierii, deci dacă efectuaţi controlul medical şi primiţi avizul favorabil, trebuie sa preschimbaţi permisul în cursul unui an de zile, altfel fişa medicala va expira).



Procedura legala necesita prezenta solicitantului ,inclusiv pentru realizarea fotografiei
Indiferent de localitatea din Romania unde se formeaza dosarul pentru eliberare permis conducere,toate permisele sunt emise de o singura unitate,permisul urmand a fi comunicat prin corespondenta postala cu mandat de confirmare-neputand fi ridicat decat de catre titular
In cazul cetatenilor romani care au domiciliul în Romania si se afla temporar în strainatate, eliberarea unui nou pemis de conducere se poate face prin intermediul altei persoane, pe baza de procura speciala, autentificata de misiunile diplomatice sau de oficiile consulare ale Romaniei ori, daca a fost data în fata autoritatiilor straine, sa îndeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila “conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei asupra legalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 05.10.1961, la care Romania a aderat prin Ordonanta Guvernului nr.66/1999, aprobata prin Legea nr.52/2000 cu modificarile ulterioare.

Mandatarul va prezenta urmatoarele documentele:

- actul de identitate – titular permis de conducere (copie);
- permisul de conducere a carui preschimbare se solicita în original, dupa caz;
- declaratie-tip de pierdere/furt/deteriorare – dupa caz – completata de titular;
- contravaloare permis de conducere – 68 lei;
- documentul care atesta schimbarea numelui (certificat de casatorie, hotarare de divort, etc.) – dupa caz;
- fisa detinatorului permisului de conducere. Trebuie sa fie semnata de titularul permisului de conducere cu pix de culoare neagra în spatiul special destinat, în fata unui functionar diplomatic;
- actul care atesta starea de sanatate, precum si doua fotografii de data recenta ale titularului, 3×4cm/4×5 cm, din care una aplicata pe procura speciala eliberata mandatarului, iar a doua pe fisa detinatorului permisului de conducere, în spatiul special destinat acesteia, fiind vizate de misiunea diplomatica;
- declaratia pe propria raspundere a titularului, data în fata functionarului diplomatic, din care sa rezulte ca nu mai detine un alt permis de conducere national cu exceptia celui depus pentru preschimbare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea permisului auto azzurro12 azzurro12 Buna ziua, as vrea sa stiu daca o alta persoana imi poate schimba permisul auto inainte ca acesta sa expire si cum trebuie procedat. Va multumesc (vezi toată discuția)
Permis expirat. se poate schimba in germania? bisoc liviu bisoc liviu BUNA ZIUA AM UN PRIETEN CARE LOCUIESTE CU VIZA IN GERMANIA (EL E ROMAN ) SI TOCMAI IA EXPIRAT PERMISUL DE CONDUCERE AS DORI SA STIU IL POATE SCHIMBA ACOLO SAU ... (vezi toată discuția)
Preschimbare permis conducere miichelle31 miichelle31 Am permisul de conducere expirat si locuiesc pe teritoriul Greciei, m-am informat pe internet si am aflat ca se poate face imputernicire legala unei persoane ... (vezi toată discuția)