avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general ANAF poate sa dea amenzi fara sa controleze ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

ANAF poate sa dea amenzi fara sa controleze contribuabilii??

Buna ziua. Firma mea a primit o amenda de la ANAF pentru depunerea cu intarziere a unei declaratii fiscale. Asta nu inseamna ca fapta a fost constatata in urma unui control ? Eu nu am stiut de asta pentru ca totul s-a intamplat la sediul ANAF (dupa cum reiese din locul incheierii procesului verbal). Nu sunt incalcate asa prevederile din Codul de procedura fiscala cu privire la inspectia fiscala? Va rog dati-mi un raspuns.=D>
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 21:36, 4 Decembrie 2012
Firma dumneavoastra nu a fost controlata.
S-a constatat ca ati depus o declaratie cu intarziere, fapt ce s-a putut constata la sediul Administratiei Financiare.
Nu cred ca s-au incalcat prevederile Codului de procedura fiscala.
Sigur nu s-au incalcat prevederile din Codul de procedura fiscala.
Nu am gasit nici o prevedere legala care sa permita acest lucru. Oricum, va multumesc pentru raspunsuri ! :)
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Decembrie 2012
LuchianSeb, utilizator
Art. 83 CPF - Depunerea declaratiilor fiscale

(4) Nedepunerea declaraţiei fiscale dă dreptul organului fiscal să procedeze la stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat. Stabilirea din oficiu a obligaţiilor fiscale nu se poate face înainte de împlinirea unui termen de 15 zile de la înştiinţarea contribuabilului privind depăşirea termenului legal de depunere a declaraţiei fiscale. În cazul contribuabililor care au obligaţia declarării bunurilor sau veniturilor impozabile, stabilirea din oficiu a obligaţiei fiscale se face prin estimarea bazei de impunere, potrivit art. 67. Pentru impozitele, taxele şi contribuţiile administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, înştiinţarea pentru nedepunerea declaraţiilor şi stabilirea din oficiu a obligaţiilor fiscale nu se face în cazul contribuabililor inactivi, atât timp cât se găsesc în această situaţie.

[ link extern ] /
Ultima modificare: Duminică, 2 Decembrie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Va multumesc pentru raspuns dna Gabrielle. :) Insa atunci cand am afirmat ca nu am gasit nici o prevedere legala care sa permita acest lucru, ma refeream mai mult la faptul ca organele fiscale au incheiat un proces verbal de contraventie in lipsa mea, fiindca pentru nedepunerea declaratiilor fusesem deja declarat inactiv fiscal (din oficiu). In plus, procesul verbal de contraventie este considerat un principal act de control asa cum e si registrul de control ( a se vedea literatura de specialitate), ceea ce inseamna ca acea constatare s-a facut in urma unui control fiscal, fie el efectuat si la sediul lor. Ordonanta Guvernului 2/2001 prevede : Art.16alin. 7 ,,In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal’’. Ma refeream la prevederi legale care sa contrazica acest lucru.
In plus chiar dvs. ati aratat in articolul pe care l-ati indicat ca stabilirea din oficiu a obligatiilor fiscale nu se face in cazul contribuabililor inactivi, atat timp cat se gasesc in aceasta situatie. Firma mea este inactiva atat fiscal cat si la ONRC.
Sincer sa fiu eu nu prea mai inteleg nimica din tot ceea ce face ANAF-ul. Imi cer scuze daca par prea insistent, adevarul e ca sunt inca nedumerit. :)
Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2012
LuchianSeb, utilizator

Alte discuții în legătură

Contribuabil inactiv vedea vedea Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti daca in conformitate cu ordinul ANAF 819/2008 , privind declararea contribuabililor inactivi , daca nu depun la doua termene ... (vezi toată discuția)
Articolul 83 - firma inactiva alin_bv alin_bv ARTICOLUL 83 Depunerea declaratiilor fiscale (1) Declaratia fiscala se depune la registratura organului fiscal competent sau la posta prin scrisoare ... (vezi toată discuția)