avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Suspendarea unui dosar: motivele suspendarii, taxa de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Suspendarea unui dosar: motivele suspendarii, taxa de timbru pentru repunerea pe rol etc.

din ce motive poate suspenda judecatorul cauza civila?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:52, 3 Decembrie 2012
Art. 242 cod procedură civilă:
(1)Instanţa va suspenda judecata:
1.când amândouă părţile o cer;
2.dacă niciuna din părţi nu se înfăţişează la strigarea pricinii.
(2)Cu toate acestea pricina se judecă dacă reclamantul sau pârâtul au cerut în scris judeArt. Art 243 (1)Judecata, pricinilor se suspendă de drept:
1.prin moartea uneia din părţi, afară de cazul când partea interesată cere termen pentru introducerea în judecată a moştenitorilor;
2.prin interdicţie sau punere sub curatelă a unei părţi până la numirea tutorelui sau curatorului;
3.prin moartea mandatarului uneia din părţi, întâmplată cu mai puţin de 15 zile înainte de ziua înfăţişării;
4.prin încetarea funcţiei tutorelui sau curatorului;
5.prin deschiderea procedurii reorganizării judiciare şi a falimentului asupra reclamantului, în temeiul unei hotărâri judecătoreşti irevocabile.
(2)Faptele arătate mai sus nu împiedică pronunţarea hotărârii, dacă ele s-au ivit după închiderea dezbaterilor.
Art. 244 cod procedură civilă:
(1)Instanţa poate suspenda judecata:
1.când dezlegarea pricinii atârnă în totul sau în parte, de existenţa sau neexistenţa unui drept care face obiectul unei alte judecăţi;
2.când s-a început urmărirea penală pentru o infracţiune care ar avea o înrâurire hotărâtoare asupra hotărârii ce urmează să se dea.
(2)Suspendarea va dăinui până când hotărârea pronunţată în pricina care a motivat suspendarea a devenit irevocabilă.
Suspendarea judecăţii poate fi deci dispusă de instanţă în condiţiile art.242 din Codul de procedura civilă, fie dacă ambele sau toate părţile cer acest lucru, fie dacă niciuna dintre părţi nu se prezintă la termenul de judeată , respectiv la strigarea cauzei. În acest din urmă caz, instanţa va suspenda cauza numai dacă niciuna dintre părţi nu a cerut anterior judecata litigiului în lipsă. Dar există şi situaţii în care judecata se suspendă de drept, indiferent de voinţa părţilor, instanţa fiind obligată să dispună suspendarea. Aceste situaţii sunt enumerate de art.243 din Codul de procedura civilă: prin moartea uneia dintre părţi, dacă partea interesată nu cere termen pentru introducerea în cauză a moştenitorilor, prin interdicţie sau punere sub curatelă a unei părţi până la numirea tutorelui sua curatorului, prin moartea mandatarului uneia dintre părţi, survenită cu mai puţin de 15 zile înainte de termenul de judecată, prin încetarea funcţiei tutorelui sau curatorului, prin deschiderea procedurii insolvenţei asupra reclamantului, în temeiul unei hotărâri judecătoreşti irevocabile.
Suspendarea intervine de drept numai dacă aceste cauze apar înainte de finalizarea dezbaterilor. Dacă oricare dintre aceste cauze a intervenit după închiderea dezbaterilor, instanţa va pronunţa hotărârea, nemaifiind obligată să dispună suspendarea cauzei. Alte cauze de suspendare, prevăzute de art.244 Cod procedura civilă, pot determina suspendarea judecăţii, dar aceasta este lăsată de legiuitor la aprecierea instanţei. Astfel instanţa trebuie să analizeze dacă situaţia respectivă este de natură să determine suspendarea şi dacă se încadrează în cauzele menţionate de art.244. Aceste cauze sunt:
când dezlegarea pricinii atârnă în totul sau în parte, de existenţa sau neexistenţa unui drept care face obiectul unei judecăţi; când s-a început urmărirea penală pentru o infracţiune care ar avea o înrâurire hotărâtoare asupra hotărârii ce urmează să se dea.
În aceste doua situaţii, cauza se suspendă pâna la data la care hotărârea pronunţată în litigiul ce a determinat suspendarea rămâne irevocabilă. În toate situaţiile de suspendare menţionate mai sus, instanţa va pronunţa o încheiere pe care partea interesată o poate ataca separat cu recurs pe toată perioada cât durează suspendarea. Pentru ca un litigiu ce a fost suspendat pentru motivele menţionate anterior să fie repus pe rol, partea interesată va face o cerere de redeschidere a cauzei, în situaţiile în care suspendarea a intervenit prin învoiala părţilor sau faţă de lipsa lor. Dacă suspendarea a intervenit pentru motivele enumerate de art.243, aşa cum au fost enumerate mai sus, partea interesată va formula o cerere de redeschidere şi va indica după caz, moştenitorii, curatorul, tutorele sau administratorul judiciar, în funcţie de motivul suspendării. Cererile pentru redeschiderea judecăţii , numite şi cereri de repunere pe rol se timbrează cu jumătate din taxa datorată pentru actiunea principală ce face obiectul litigiului, dacă suspendarea se datorează părţilor. Atenţie însă, lipsa de stăruinţă a părţilor, respectiv omisiunea acestora de a repune cauza pe rol în anumite termene poate conduce, în condiţiile legii, la perimarea cauzei.
Ultima modificare: Vineri, 30 Noiembrie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
mai exista si cazul de suspendare prev de art.155 CPC.
Instanta tot imi spune ca suspenda dosarul fiindca am o cerere care este obiectul altui dosar, dar pe care l-am cerut a fi conexat. Cred ca instanta n-are temei legal altfel suspenda dosarul deja. Tocmai fiindca am cerut conexarea, nu este litispendenta, dar instanta nu vrea sa conexeze celalalt dosar cu prezentul!?
Intervenţie moderator


Am rugămintea să nu mai deschideţi noi discuţii în legătură cu aceeaşi problemă, încălcaţi pct. 3.3 din regulamentul de postare în Forum. Dacă aveţi noi întrebări, continuaţi discuţiile începute. Moderatorii Avocatnet.ro procedează unitar în această privinţă, după cum rezultă din intervenţiile lor în discuţiile de mai jos:
www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...

Gabriela Pintea



theox42 a scris:
Dupa ce suspend un dosar pana la finalizarea altuia, ce taxa de timbru platesc la repunerea pe rol va rog?


gerberga a răspuns:
50% din taxa platita initial.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amanare il_so il_so mama este in proces de evacuare cu fiica ei dar se pare ca problema se va rezolva pe cale amiabila,intr-un anumit termen..daca la termenul de judecata nu se ... (vezi toată discuția)
Suspendare temporara a procesului zahsor zahsor In ce conditii se poate suspenda temporar un proces ? In concluzie, am deschis un proces civil in instanta au avut loc trei sedinte m-am prezentat, partea ... (vezi toată discuția)
Drept civil - anulare contract de vanzare-cumparare(lipsa discernamantului vanzatoarei la incheierea actului) LORELA UNGURIANU LORELA UNGURIANU In luna ianuarie 2010, mama incheie cu fiica sa un contract de vanzare-cumparare pentru casa si terenul aferent. a 3 luni dupa aceasta, constatand greseala, ... (vezi toată discuția)