avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... casatorie cu cetatean american si posibilitate de a ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

casatorie cu cetatean american si posibilitate de a lua copilul in America

buna ziua,as dori sa va intreb,in conditiile in care in luna ianuarie,anul urmator ma voi casatori cu iubitul meu,cetatean american,care a mai fost la noi in tara,in cat timp vom avea posibilitatea sa putem parasi impreuna Romania pentru a pleca in USA,si mai ales,ce demersuri trebuiesc facute pentru a-mi putea lua si fiul cu mine,in conditiile in care eu sunt divortata din culpa exclusiva a sotului,iar copilul mi-a fost incredintat mie,el avand doar drept de vizita si obligatia de a-i achita pensia alimentara lunar(drept si obligatie pe care nu le-a respectat;ba mai mult decat atat,a fost si arestat pentru furt).
Cu siguranta ,nu imi va acorda semnatura pentru a-l putea scoate pe cel mic din tara,desi nu l-a mai vazut de 2 ani de zile,dar vreau sa stiu ce pot face ca sa putem pleca impreuna toti 3,eu ,viitorul sot si copilul?
va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: nicoleta20 , utilizator 09:11, 5 Decembrie 2012
Pentru copil va trebui sa va adresati instantei pt a suplini acordul tatalui, cererea va fi pentru stabilirea domiciliului copilului in statul in care vreti sa va mutati. Fara acordul tatalui sau o hotarare judecatoreasca nu veti obtine viza pentru copil.
Da, situatia este foarte incurcata.
Incercati sa obtineti acordul tatalui pentru ca in justitie va dura destul de mult procesul si va fi destul de complicat ca sa obtineti castig de cauza.

Trebuie stabilit si un program de vizita pentru tatal copilului.
In mod normal o luna pe an ar cam fi necesar.

Daca tatal copilului nu va fi gasit ati putea avea noroc si sa obtineti castig de cauza mai repede, avand sanse mult mai mari decat daca se va prezenta la proces.

Era indicat sa fi deschis procesul de mai mult timp pentru ca acum nu se stie daca se va finaliza in ianuarie.
tatal copilului nu a aratat interes fata de copil time de 2 ni de zile,fiind si arestat o perioada,acum a revenit cu dorinta de a relua legaturile cu fiul lui,dar poate disparea oricand din viata lui,lucru care l-ar putea afecta pe cel mic,in conditiile in care acesta ar putea deveni atasat de el.
ce sanse am sa il pot decadea din drepturi pe acesta?
cum pot realiza acest lucru,consider ca e4ste cel mi bine pentru cel mic
va multumesc
in cat timp vom avea posibilitatea sa putem parasi impreuna Romania pentru a pleca in USA,si mai ales,ce demersuri trebuiesc facute pentru a-mi putea lua si fiul cu mine,in conditiile in care eu sunt divortata din culpa exclusiva a sotului,iar copilul mi-a fost incredintat mie,el avand doar drept de vizita si obligatia de a-i achita pensia alimentara lunar(drept si obligatie pe care nu le-a respectat;ba mai mult decat atat,a fost si arestat pentru furt).


Art.398 din noul Cod Civil prevede ca exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte este hotarata de instanta daca exista motive temeinice, avand in vedere interesul superior al copilului.
Daca va fi dispusa exercitarea autoritatii parintesti de catre dumneavoastra, in mod exclusiv, prin hotarare definitiva si irevocabila, atunci puteti lua minorul sa locuiasca in strainatate cu dumneavoastra.


Domiciliul minorului va si stabilit, de asemenea , la dumneavoastra.In situatia in care veti fi plecata din Romania, instanta de judecata va putea dispune efectuarea unei anchete psihosociale prin comisie rogatorie internationala, relevand, astfel , conditiile materiale si morale oferite copilului.


In situatia in care este dispusa exercitarea autoritatii parintesti numai de catre dumneavoastra, tatal fiind absent din viata copilului, nu va fi necesar acordul de vointa al acestuia , in vederea eliberarii pasaportului pentru minori, si nici pentru parasirea tarii alaturi de copilulul rezultat din casatoria incheiata.

In caz ca instanta de judecata aprecieaza ca autoritatea parintesca sa fie exercitata in comun, in vederea parasirii tarii va fi obligatoriu acordul de vointa al tatalui,exprimat intr-o procura notariala.

In situatia in care va exista un refuz al acestuia , nejustificat, primejduind dezvoltarea propriului copil prin aceasta atitudine, instanta de judecata poate emite o hotarare care sa suplineasca acordul de vointa al acestuia.

Succes.


nicoleta20 a scris:
copilul mi-a fost incredintat mie,el avand doar drept de vizita si obligatia de a-i achita pensia alimentara lunar

Din ce a scris utilizatoarea, eu inteleg ca instanta a hotarat deja: are copilul incredintat - nu se pune problema de exercitarea in comun a autoritatii parintesti, stabilirea domiciliului copilului (il are la mama) sau de acordul tatalui pentru eliberarea pasaportului ori calatoria in strainatate.
Pe baza sentintei pe care o are poate sa ii faca pasaport, sa calatoreasca in lume fara sa ii ceara acordul, insa intr-adevar pentru viza nu cred poate aplica fara acordul lui.

nicoleta20, decaderea din drepturile parintesti ati putea-o obtine doar daca ati putea dovedi ca i-ar fi facut rau copilului si ar fi o masura provizorie, nu definitiva. Intrebati la ambasada daca sentinta este suficienta pentru a aplica pentru viza.
Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2012
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Parasirea tarii cu copilul minor cneculai cneculai Buna ziua, As dorii sa obtin un ajutor in urmatorul caz. Sunt casatorit si am o fetita de 9 ani.Anul acesta sotia mi-a spus ca doreste sa plece in cadrul ... (vezi toată discuția)
Plecare strainatate fara acordul tatalui ADRIENUTA ADRIENUTA As vrea sa stiu daca pentru a pleca in strainatate cu copilul, fiind divortata si avand o sentinta definitiva si irevocabila prin care copilul imi este ... (vezi toată discuția)
Tatal refuza sa-si dea acordul lilicu lilicu - divortul a fost anul trecut in ianuarie , pe vechiul cod, si mama are custodia copilului , tatal are drept de vizita - mama sa recasatorit cu un cetatean ... (vezi toată discuția)