in cat timp vom avea posibilitatea sa putem parasi impreuna Romania pentru a pleca in USA,si mai ales,ce demersuri trebuiesc facute pentru a-mi putea lua si fiul cu mine,in conditiile in care eu sunt divortata din culpa exclusiva a sotului,iar copilul mi-a fost incredintat mie,el avand doar drept de vizita si obligatia de a-i achita pensia alimentara lunar(drept si obligatie pe care nu le-a respectat;ba mai mult decat atat,a fost si arestat pentru furt).
Art.398 din noul Cod Civil prevede ca exercitarea
autoritatii parintesti de catre un singur parinte este hotarata de instanta daca exista
motive temeinice, avand in vedere interesul superior al copilului.
Daca va fi dispusa
exercitarea autoritatii parintesti de catre dumneavoastra, in mod exclusiv, prin hotarare definitiva si irevocabila, atunci puteti lua minorul sa locuiasca in strainatate cu dumneavoastra.
Domiciliul minorului va si stabilit, de asemenea , la dumneavoastra.In situatia in care veti fi plecata din Romania, instanta de judecata va putea dispune efectuarea unei anchete psihosociale prin
comisie rogatorie internationala, relevand, astfel , conditiile materiale si morale oferite copilului.
In situatia in care este dispusa
exercitarea autoritatii parintesti numai de catre dumneavoastra, tatal fiind absent din viata copilului,
nu va fi necesar acordul de vointa al acestuia , in vederea eliberarii pasaportului pentru minori, si nici pentru parasirea tarii alaturi de copilulul rezultat din casatoria incheiata.
In caz ca instanta de judecata aprecieaza ca
autoritatea parintesca sa fie exercitata in comun, in vederea parasirii tarii va fi
obligatoriu acordul de vointa al tatalui,exprimat intr-o procura notariala.
In situatia in care va exista un
refuz al acestuia , nejustificat, primejduind dezvoltarea propriului copil prin aceasta atitudine,
instanta de judecata poate emite o hotarare care sa suplineasca acordul de vointa al acestuia.
Succes.