Buna ziua.
Ca sa fiu mai scurt: Mama mea vrea sa faca succesiune dupa moartea parintilor.
Mama are un frate vitreg din partea tatalui,specific (tatal a murit primul, dupa care la 6 luni a murit mama acu 7 ani in urma) fratele , mamei nu si-a intrtinut tatal in toti anii in care a trait , iar mama a contribuit cu ingrijirea lor si apsolut tot ,si banuim acum ca fratele mamei ar vrea drepturi (am auzit noi de la o cunostinta )
Acum Mama merge la avocat pt sfaturi.Avocatul o sfatuieste ca nu e bine sa ia legatura cu el telefonic , pt a se intelege ei, ci mai degraba ar intra direct la proces cu el.
Ce ma sfatuiti ca este mai bine pt noi?
Va multumesc anticipat
Totusi este mai bine sa vorbeasca cu el. Nu aveti siguranta ca va ridica pretentii suau nu cunoasteti care sunt pretentiile sale. Asa ca ....vorbiti cu el, dar nu pomeniti nimic de proces. Este posibil sa se rezolve totul pe cale amiabila si astfel evitati un proces care oricum dureaza ceva timp.
Dacă fratele mamei nu a acceptat succesiunea după tatăl său în termenul de 6 luni de la decesul acestuia, nu îşi mai poate justifica pretenţiile, oricare ar fi acestea. Cum este greu de crezut că ar fi făcut acte de acceptare tacită, va trebui să facă dovada acceptării exprese. Mă gîndesc că dacă ar fi existat o astfel de acceptare, ar fi invocat mai demult drepturile succesorale.
Sau poate merge la notar pentru deschiderea succesiunii. Daca stie adresa fratelui vitreg ii comunica acest fapt notarului pentru a-l notifica la o data ulterioara la dezbaterea mostenirii. Oricum mama d-voastra va mosteni cea mai mare parte a bunurilor ramase de pe urma parintilor decedati. In cazul in care nu se vor intelege , adica fratele nu va accepta imparteala rezultata in urma succesiunii poate sa deschida proces. Dar pana acolo daca amandoi sunt de buna credinta pot ajunge la o intelegere pe cale amiabila atat in fata notarului cat si inainte prin discutiile purtate intre ei.