avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moaºtenire. Cote cuvenite.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moaºtenire. Cote cuvenite.

am o nelămurire tata vitreg şi mama au 2 copii 1 copil comun (X ) şi eu (Y)doar al mamei din altă căsătorie, tata vitreg a murit în 2007 ,a fost făcută succesiunea în 2008 la succesiunea tatălui vitreg mama a donat nepoatei fiului comun( X) cota parte ce revenea din partea tatălui vitreg ca soţ supravieţuitor , eu nu am fost chemat la succesiune, mama a murit în martie 2012, acum fratele vrea să dezbatem succesiune şi a specificat că îmi revine 1/4 din casă ,aş dori să ştiu dacă am dreptul şi la cota parte din partea tatălui vitreg care a fost donată de mama şi care îi revenea ei ca soţ supravieţuitor.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 10:55, 19 Aprilie 2013
Daca mama dumneavoastra a renuntat la succesiunea sotului ei, inseamna ca nu l-a mostenit. Dumneavoastra nu mosteniti nimic de la tatal vitreg, conform legii. Dreptul dvs este la mostenirea mamei, iiar daca aceasta avea jumatate din casa cand a decedat, iar la mostenire veniti dvs si fratele (adica fara alti frati si surori), veti mosteni un sfert din casa.
La succesiunea tatalui vitreg nu aveati vocatie deoarece nu erati fiica naturala sau adoptata de catre acesta. insa daca mama dvs a donat partea ce i se cuvenea din mostenirea sotului, acum la dezbaterea succesiunii dupa mama , daca donatia nu a fost scutita de raport cereti raportul donatiei si daca va incalca cota de rezerva succesorala cereti si reductiunea liberalitatilor excesive. Aceste cereri se fac fie pe cale amiabila in cadrul dezbaterii succesiunii la notar sau in instanta daca succesibilii nu se inteleg.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune lidy lidy Bună ziua, vă rog să-mi spuneţi suntem doi fraţi în 2000 tatăl meu vitreg(fratele este fiul lui) a decedat a fost dezbătută succesiunea după el ... (vezi toată discuția)
Dacă mama mea s-a recăsătorit legal cu un alt bărbat iar ... FabianOnel FabianOnel Dacă mama mea s-a recăsătorit legal cu un alt bărbat iar mama a murit după 6 ani de la căsătorie, eu și fratele meu, avem dreptul la averea lăsată de ... (vezi toată discuția)
Succesiune mocanuvalentin mocanuvalentin Buna ziua .Mama a decedat am ramas 2 frati tata sa recasatorit cea dea 2 sotie avand 2 copii din alta casatorie.An urma casatoriei cu tatal meu a rezultat un ... (vezi toată discuția)