avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Despre somaj tehnic
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Despre somaj tehnic

Buna ziua ... am si eu niste intrebari in legatura cu somajul tehnic .... am fost trimisa in somaj tehnic pe o perioada de 2 luni si vreau sa stiu cam ce ar insemna asta ... adica ce se intampla dupa terminarea celor 2 luni de somaj tehnic : pot sa-mi reiau munca sau as putea fi trimisa in somaj permanent(mentionez ca nu am mai fost in situatia asta si nu am idee de noile legi). Cand mi s-a instiintat asta am fost atat de surprinsa incat am si uitat sa mai intreb de aceea as vrea sa stiu cum voi primii banii de la somaj tehnic :imi vireaza ca de obicei pe card sau ii voi primi prin posta ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:57, 12 Decembrie 2012
1. - Nu stiu cine v-a spus ca se numeste "somaj tehnic" pentru ca legea nu prevede aceasta notiune.
- In cazul dvs. este vorba de o suspendare a contractului individual de munca (CIM) din initiativa angajatorului.

2. Codul muncii spune:

Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
...

(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3) .

(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.


3. Asadar pe aceasta perioada aveti CIM suspendat, aceasta perioada nu este vechime in munca si nici stagiu de cotizare la pensie, sanatate si somaj.

4. - Pe aceasta perioada angajatorul trebuie sa va plateasca o indemnizatie egala cu cel putin 75% din salariul de baza al dvs.
- Indemnizatia este platita de angajator asa cum v-a platit si salariul pana acum: prin virarea banilor in cont sau prin casieria unitatii.

5. Era mai bine daca va concedia si sa puteti beneficia de indemnizatie de somaj si daca se relua activitatea va reangaja.
Multumesc pt raspuns ... Eu lucrez intr-o companie multinationala unde exista conditia ca nu angajeaza muncitorii care au mai lucrat la ei inainte. Vreau sa va mai intreb ceva ; dupa terminarea celor 2 luni de suspendare a contractului de munca mai pot fi trimisa in somaj ? daca da, pentru ce perioada ?
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 17.
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevãzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gãsi în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncã din motive neimputabile lor;
...

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.
...

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...

2. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

3. - Sintetizand, veti beneficia de indemnizatie de somaj daca:

* va inceteaza contractul individual de munca (CIM) din motive neimputabile dvs.:
* in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

- Cele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.



Mai bine incep sa-mi caut in alta parte servici . Daca imi gasesc in alta parte , avand contractul suspendat ce trebuie sa fac ?
1. - Puteti sa incheiati in acest timp un nou contract individual de munca (CIM) cu un nou angajator.
- Codul muncii va permite sa aveti mai multe CIM in acelasi timp.

2. Dupa aceea veniti la actualul angajator si faceti o cerere de incetare a CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii) cu data cu care doriti dvs.

Alte discuții în legătură

Conditii de acordare a indemnizatiei de somaj in 2012 brezel brezel in anul 2012 mai functioneaza somajul tehnic si este de 75% din brut . ajutorul de somaj dupa ce crtiterii se acorda in anul 2012 si cat la % din ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic ContSters94817 ContSters94817 Firma urmeaza sa dea o parte din personal in somaj tehnic 3 luni. Intrebarea mea este:dupa cele 3 luni de somaj tehnic daca se vor face disponibilizari in mai ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic gabita2000 gabita2000 Buna ziua, As vrea sa va intreb in primul rand ce inseamna somaj tehnic. Am inteles ca este 75% din salariu? Acest somaj ma afecteaza pe mine in privinta ... (vezi toată discuția)