avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj tehnic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj tehnic

Firma urmeaza sa dea o parte din personal in somaj tehnic 3 luni. Intrebarea mea este:dupa cele 3 luni de somaj tehnic daca se vor face disponibilizari in mai putin de un an (adica 12 luni consecutive) angajatul mai are drept la somaj ?
Cat este durata somajului si cum se plateste, daca am vechime peste 15 ani ?
Se ia in calcul vechimea de la ultimul loc de munca sau vechimea totala?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 17:49, 3 Iulie 2009

Durata somajului se va face in funcţie de vechime si diferă şi perioada pentru care veţi beneficia de acest ajutor. Persoanele care au cotizat la stat minimum un an, la fel ca absolvenţii şi militarii, vor primi şomaj doar 6 luni. Persoanele care au cotizat cel puţin 5 ani la stat vor primi şomaj 9 luni, iar cele care au cotizat peste 10 ani vor primi şomaj timp de un an.
1. Din OUG 28/2009:
Art.2 (4) Pentru perioada prevazuta la alin. (1) salariatii isi pastreaza calitatea de asigurat.
(5) Pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.

2. Din Legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

3. Perioada de "somaj tehnic" este considerata perioada asimilata stagiului de cotizare deci se ia in calculul celor 12 luni pentru somaj.
4. La perioadele de acordare a indemnizatiei de somaj, prezentate mai sus, se adauga cele 3 luni acordate de OUG 28/2009.
5. Se iau in calcul 12 luni lucrate (stagiu de cotizare la somaj) din ultimele 24 de luni. Cele 12 luni nu sunt neaparat consecutive si nu neaparat la acelasi angajator.
Nu am inteles, dupa cele trei luni de somaj tehnic daca se fac disponibilizari in mai putin de 1 an am dreptul tot la 12 luni de somaj sau se scad cele 3 luni din 12 (am vechime peste 15 ani)?
Nu confundati somajul tehnic cu samjul acordat de stat! Nu au legatura una cu alta.
Somajul tehnic inseamna de fapt o intrerupeer a activitatii pe perioada careia primiti o indemnizatie de la angajator.

Indiferent cat "soamaj tehnic" adica intrerupeer de activitate a decis angajatorul, drepturile dvs ;a somaj., inclusiv ca perioda de acordare sunt aceleasi.
Azi ne-au dat deciziile pentru intrarea in somaj tehnic dar nu inteleg de ce scrie asa:
Incepand cu data de..... pana la data de ..... --se suspenda contractul individual de munca al d-nului ...... avand functia..... in cadrul.....conform art 52/alin (1)lit.d din Codul Muncii.
Deci nu scrie ca intra in somaj tehnic ,ce inseamna se suspenda?adica nu mai merge vechimea pe perioada respectiva?

Alte discuții în legătură

Despre somaj tehnic Merryane Merryane Buna ziua ... am si eu niste intrebari in legatura cu somajul tehnic .... am fost trimisa in somaj tehnic pe o perioada de 2 luni si vreau sa stiu cam ce ar ... (vezi toată discuția)
Conditii de acordare a indemnizatiei de somaj in 2012 brezel brezel in anul 2012 mai functioneaza somajul tehnic si este de 75% din brut . ajutorul de somaj dupa ce crtiterii se acorda in anul 2012 si cat la % din ... (vezi toată discuția)
Dupa expirarea somajului olga.m olga.m daca somajul a expirat in iunie, cate luni ar trebui sa lucreze cineva, ca sa beneficieze din nou de ajutorul de somaj? (vezi toată discuția)