avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2011 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj tehnic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj tehnic

Firma urmeaza sa dea o parte din personal in somaj tehnic 3 luni. Intrebarea mea este:dupa cele 3 luni de somaj tehnic daca se vor face disponibilizari in mai putin de un an (adica 12 luni consecutive) angajatul mai are drept la somaj ?
Cat este durata somajului si cum se plateste, daca am vechime peste 15 ani ?
Se ia in calcul vechimea de la ultimul loc de munca sau vechimea totala?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 17:49, 3 Iulie 2009
Sintagma "somaj tehnic" nu se regaseste in lege (aceasat exprimare a fost folosita in lege acum mai multi ani, de aceea majoritatea o folosesc si acum)

Somajul tehnic este de fapt o procedura de intrerupere a activitatii unei societati (totala sau partiala) si este reglementata in urmatoarele articole din codul muncii:

Art. 52. - (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:

d) în cazul întreruperii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, în special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;

Art. 53. - (1) Pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului salariaţii beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
(2) Pe durata întreruperii temporare prevăzute la alin. (1) salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea

Deci ce ati primit este exacu o astfel de decizie de intrare in "somaj tehnic", mai corect zis de suspendarea a contractului dvs pe perioada intreruperii activitatii angajatorului, perioada in care veti primi tot de la angajator o indemnizatie de 75% din salariul de baza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre somaj tehnic Merryane Merryane Buna ziua ... am si eu niste intrebari in legatura cu somajul tehnic .... am fost trimisa in somaj tehnic pe o perioada de 2 luni si vreau sa stiu cam ce ar ... (vezi toată discuția)
Conditii de acordare a indemnizatiei de somaj in 2012 brezel brezel in anul 2012 mai functioneaza somajul tehnic si este de 75% din brut . ajutorul de somaj dupa ce crtiterii se acorda in anul 2012 si cat la % din ... (vezi toată discuția)
Dupa expirarea somajului olga.m olga.m daca somajul a expirat in iunie, cate luni ar trebui sa lucreze cineva, ca sa beneficieze din nou de ajutorul de somaj? (vezi toată discuția)