avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Somatie executor judecatoresc
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Somatie executor judecatoresc

Buna seara
Rog frumos daca sunteti amabili sa ma lamuriti si pe mine despre urmatoarea situatie in care se afla mama mea si anume:
Pe rol fiind judecarea actiunii civile avand obiect stabilirea masei succesorale si partaj formulata de doua surori ai mame-i mele impotriva ei.
In sfarsit,se ajunge la intelegere,se comfirma intelegerea din partea partilor,se solicita sentinta care se pronunta.
Deci totul parea in regula de ambele parti(cele doua surori si mama mea).
Recent mama mea a primit o citatie din partea executorului judecatoresc din zona(de mentionat ca judecarea actiunii a fost in anul 2009),prin care era somata la plata sumei de 2.325 lei reprezentand cheltuieli de executare(taxe timbru,dosar,deplasare executor,inginer expert,etc)
Ma intreb,de ce trebuie sa plateasca aceasta suma catre executor,nu ea a cerut experti,inginer,etc,nici nu a fost impotriva de a ceda din ceea ce au convenit partile in fata instantei.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: x-man , utilizator 21:24, 2 Decembrie 2012
Nu ati precizat concret in ce litigiu mama dvs a detinut calitatea de debitor
Concret,mama a fost citata la judecatorie de catre surorile ei ptr.a impartii o suprafata de pamant din mostenirea de la parintii decedati.Sau pus de acord partile cu impartirea suprafetei de teren,solicitandu-se si o sentinta ptr.aceasta.totul sa facut pe cale amiabila.
Surorile sau dus la executorul judecatoresc pentru ai pune in posesie,cu toate ca mama nu sa opus,fiind vorba de o suprafata mica(cca 400mp).Deci este legal ca mama sa plateasca pentru ceea ce vor sa optina surorile ei?
Multumesc anticipat.
Scuze,mentionez ca executorul nici nu a fost sa puna in posesie surorile mamei.
x-man a scris:


Deci este legal ca mama sa plateasca pentru ceea ce vor sa optina surorile ei?


Daca instanta de judecata,suverana in solutionare a dispus solutie in favoarea surorilor mamei dvs,pe cale de consecinta solutia este temeinica si legala

Buna ziua
Am copia sentintei,care cred ca va lamuri mai clar situatia mamei mele prezentata mai sus.Imi cer scuze ptr.intarziere.
Iata ce apare in sentinta civila:
Pe rol fiind judecarea actiunii civile avand ca obiect stabilirea masei succesorale si partaj formulata de raclamantii(surorile mamei) cu parata(mama).La apelul nominal se prezinta reclamantii sustinuti de avocatul...,cat si parata(mama).Procedura de citare este legal indeplinita.Se expune referatul cauzei,dupa care:
Reprezentantul reclamantelor arata ca partile au ajuns la o intelegere materializata printr-un act de partaj,voluntar scris pe care-l depun la dosar.Reclamantele confirma incheierea partajului si solicita pronuntarea sentintei in forma in care a fost incheiat.Reprezentantul reclamantelor,arata ca nu mai sunt cereri de formulat in cauza si fata de pozitia partilor,solicita sa se pronunte o sentinta prin care sa se ia act de tranzactia incheiata de parti.
Pentru aceste motive in numele legii hotareste:
Ia act de tranzactia incheiata intre reclamante(surorile mamei) si parata(mama).
Fara cheltuieli de judecata,cu drept de recurs in 15 zile.Pronuntarea a fost pe 16.11.2009.

Bineinteles in sentinta mai apare si impartirea acelui lot de pamant in 3 parti egale.
Totusi ma intreb(nu am cunostinte juridice,eu fiind un simplu cetatean),din moment ce sau pus de acord partile pe cale amiabila,de ce trebuie sa plateasca parata(mama )acele cheltuieli ale executorului? Nu le-a oprit nimeni sa-si administreze bunurile din partaj.
Va multumesc ptr. raspunsurile date.

Alte discuții în legătură

Cadastru - apartament cu proprietari divortati si partaj facut acum 26 ani fabridiana fabridiana am urmatoarea problema:parintii mei au divortat in 1984.prin instanta ,la cererea mamei mele,s-a facut partajarea apartamentului proprietate personala ... (vezi toată discuția)
Solutie la o sentinta danirodriguez danirodriguez buna seara, am o mica problema in legatura cu pronuntarea unei sentinte in favoarea mea in dauna unei societati comerciale si nu stiu cum ar trebui ... (vezi toată discuția)
Revizuirea (dupa recurs). spirit spirit Am castigat recursul, dar exista o contrarietate de decizii in apel si fond care ma determina sa ma gandesc la o urmatoare cale de atac. Va rog, daca are ... (vezi toată discuția)