avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Aplicabilitate contributii CAS pentru venituri din ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Aplicabilitate contributii CAS pentru venituri din chirii

Buna ziua
se da urmatoarea situatie:
in 2008 am inchiriat un bun imobil, in mod legal (adica cu contract inregistrat la finante si tot ce trebuie), in clitate de persoana fizica. La acel moment eram angajat, cu contract de munca pe perioada determinata, deci contributiile la sanatate si pensii se plateau pe baza veniturilor salariale
In 2010, pentru o perioada de 2 luni, am figurat ca fiind fara venituri din activitati lucrative, si am platit taxele la sanatate si pensii pe baza veniturilor rezultate din contractul de inchiriere
Dupa ce au trecut cele 2 luni am inceput activitatea ca PFA, si am platit darile regulamentare pe baza veniturilor obtinute ca PFA
Din iulie, ca urmare a modificarii legislatiei, aceste dari imi sunt calculate la totalitatea veniturilor (adica atat cele lucrative, cat si cele din inchiriere). Aici am doua nelamuriri:
- cine trebuie sa comunice la CAS veniturile pe care cei de la CAS sa imi faca decizia de impunere (pe care trebuie sa o trimita la finante, ca eu sa o pot plati, dar asta e alta poveste). Finantele, in conditiile in care au acest contract inregistrat? sau trebuie sa ma duc eu si la CAS, si sa depun o declaratie?
- cineva de la CAS sustinea la un moment dat ca eu ar fi trebuit sa platesc aceste dari pe veniturile din inchiriere si inainte de iulie, insa sustinea cu titlu de "parca". Poate cineva sa ma lamureasca daca e asa sau nu?
Cel mai recent răspuns: pop_m , utilizator 15:04, 3 Decembrie 2012
Si dupa 01/07/2012 se aplica aceeasi legislatie ca si inaintea acestei date. Schimbarea consta in aceea ca de colectarea C.A.S.S. datorata de persoanele fizice asigurate, altele decat salariatii sau pensioanarii, se ocupa A.N.A.F.

Deci, daca sunteti salariat/salariata nu datorati C.A.S.S. pentru veniturile obtinute din chirii, nici acum, nici inainte de 01/07/2012.
pana in ianuarie 2010 am fost salariat si contributiile au fost platite raportat la salar
din aprilie 2010 sunt PFI, si platesc contributiile raportat la veniturile din activitatea desfasurata.
in februarie-martie 2010, neavand venituri din activitati lucrative, am platit contributiile raportat la veniturile din contractul de inchiriere

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incheiere conventie civila cu o persoana neautorizata Claudia Gaban Claudia Gaban Buna ziua! Se poate incheia o conventie /contract civil/a de prestari servicii cu o persoana cu meseria de formator care nu este PFA? Daca da ce contributii ... (vezi toată discuția)
Probleme la cas adela_ontica adela_ontica Buna ziua. Din anul 2009 lucrez in baza unui contract de agentie .Din 2009 pana in data de 30-06-2012 mi-am platit singura toate contributiile la care am fost ... (vezi toată discuția)
Cine ma lumineaza nicostin nicostin sunt angajat cu carte de munca ca curier,pe langa asta ma PUNE DRACU SA MAI FAC SI ASIGURARI AUTO,SI CA SA FIE TOTUL INTREG AM SI O INTREPRINDERE FAMILIALA ... (vezi toată discuția)