Buna seara,
Tatal meu circula in localitate cu 55 km/h ( il depaseau alte masini ) insa brusc a fost oprit de un echipaj al Politiei Rutiere. Cei doi politisti l-au instiintat ca de fapt a fost surprins ruland cu 84 km/h, lucru complet neadevarat. A fost intocmit proces verbal pe care tatal meu l-a semnat fara sa conteste in scris nimic ( a fost alegerea lui ) pe motiv ca n-are timp de pierdut pe la Politie / tribunal.
Aceasta intamplare m-a facut sa ma intreb in cazul in care as fi eu la volan in aceeasi situatie ( in niciun caz nu as semna, nu as fi de acord ) care ar fi actiunile urmatoare pe care trebuie sa le fac? Deci nu semnez procesul verbal, probabil politistul va opri alt sofer pe post de martor ca eu am refuzat sa semnez si plec si imi vad de drum. Apoi? Ma duc la Politie sa cer sa mi se arate inregistrarea de pe radar? Trebuie sa fac o cerere, ceva? Cum contest viteza respectiva? Cui ma adresez mai departe?
Am vreun drept sa ii cer politistului vreun certificat care sa ateste ca aparatul radar a fost verificat metrologic? Din punctul meu de vedere s-a produs o eroare si doresc sa vad daca aparatul radar functioneaza corespunzator. Ce alte acte i-as putea cere?
Va multumesc anticipat.
1-Procedura in vigoare nu conditioneaza incheierea PV de oprirea altui sofer pe post de martor
2-Ulterior incheierii PV nu aveti autoritatea sa va duceti la politie sa cereri sa vi se arate inregistrarea de pe rar
3-Daca apreciati netemeinica si nelegala constararea contraventiei si daca detineti probe temeinice,aveti dreptul in termen de 15 zile de la comunicarea PV sa formulati plangere contraventionala la judecatoria responsabila locatiei unde a fost constatata si consemnata contraventia
4-Numai instanta de judecata este competenta ,in cazul cand formulati plangere impotriva PV sa solicite politiei depunerea anumitor probe utile si necesare in judecarea cauzei
Deci sa inteleg ca intr-o astfel de situatie nu prea am ce face. Probe temeinice nu as avea, cel mult in situatia tatalui meu s-ar putea invoca IQ-ul egal cu numarul de la pantofi ai celor doi agenti din moment ce au putut face o asemenea confuzie. Daca masina X e depasita de masinile Y si Z, automat ultimele doua au o viteza superioara masinii X. Cum sa lasi cele doua masini sa isi vada linistite de drum si sa o opresti doar pe X pe motiv ca avea viteza? Si culmea ca avea si sub 60 km/h ( 50 ai localitatii + 10 marja ).
Va multumesc pentru lamuriri.
In cadrul unei plangeri contraventionale puteti solicita ca probe inregistrarea de pe radar si certificatul metrologic. Numai instanta are dreptul sa le ceara si o va face doar in cazul in care contestati procesul-verbal.
Daca inregistrarea radar nu este foarte clara, atunci plangerea va fi admisa.