avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Plangere contraventionala - permis conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Plangere contraventionala - permis conducere

Buna Ziua,

Am fost surprins de radar cu viteza de 101 km/h in localitate ( legal 50 km/h ) si mi-a fost suspendat permisul pe 90 de zile.Agentul a gresit valoarea amenzii in PV, astfel in loc de 675 ron cat reprezenta jumatate din 1350, a trecut suma de 637.50 ron. Am contestat PV, in care am cerut dovezile Politiei ( inclusiv buletin metrologic, etc ).Deasemeni am invocat si abaterea pe care o are aparatul radar de +/-4%.
Am urmatoarele intrebari;
- Judecatorul poate anula PV , datorita greselii pe care a facut-o agentul?
- In cazul in care judecatorul nu anuleaza PV, care sunt sansele sa ia in considerare abaterea de +/-4% si sa reancadreze fapta care inseamna doar amenda?
- Cum ar trebui sa ma apar in fata judecatorului la momentul procesului pentru a-l determina sa reancadreze fapta ?
- In cazul in care pierd procesul pot sustine examenul pentru reducerea suspendarii la 30 de zile?

Multumesc
Sergiu
Cel mai recent răspuns: Company Advising , utilizator 16:36, 18 Septembrie 2017
Este vb de o eroare materiala. Nu reprezinta motiv de nulitate faptul ca a gresit cuantumul amenzii.
Sansele sa se tina cont de acea abatere sunt minime; va spun experienta practica ca nu se castiga spetele pentru aceste motive.
Ati castigat timp cu aceasta contestatie, dar permisul tot il veti preda dupa solutionare.
astept si alte raspunsuri.

Multumesc
Difeenta dintre 1350 lei si 1275 lei (2 x 637,50) este de 75 lei, ceea ce nu poate reprezenta un punct de amenda. Este clar ca este vorba de o eroare materiala. Nu aveti sanse de castig.
Instanta anuleaza procesul verbal de contraventie in cazul in care exista motive temeinice sa o faca. Nu se schimba incadrarea juridica.
In ceea ce priveste toleranta de masurare a radarului puteti sa o invocati, dar sanse de castig sunt infinit de mici.
Prin depunerea plangerii contraventionale ati castigat timp si puteti conduce in perioada de vara si, implicit, de concedii. Alt castig nu aveti.
ing. Ioan Ciobanu
Buna seara,

Inca nu am primit un raspuns profi la ultimele 2 intrebari. Ma poate ajuta cineva?

Sergiu
buna ziua,

Am fost prezent la proces, in sala de judecata mi-a fost inmanata intampinarea Politiei impotriva actiunii de catre judecator si deasemeni mi s-a rulat inregistrarea video.
In intampinare au fost atasate;
- copie proces verbal
- raport al politistului care m-a oprit in care descrie fapta
- copie dupa verificarea metrologica a aparatului radar
- cd-ul cu filmarea
- 4 poze dupa inregistrarea video in care in una este trecuta viteza de 101 km / ora
Referitor la acestea m-am aparat astfel;
- referitor la procesul verbal , ca este gresita trecuta suma de catre politist, in sensul ca a trecut jumatate din minim in valoare de 652,5 ron in loc de 725 ron
- verificarea metrologica ( VALABIL ) este pentru autospeciala cu nr de inmatriculare MAI 12607 in loc de auto cu alt numar de inmatriculare ce este trecut in PV. Aici POLITIA a atasat copii atat de pe talonul pe autospeciala MAI 12607,cat si pe cel cu numarul de inmatriculare ce m-a oprit pe mine, precizand ca acest auto are 2 perechi de numere de inmatriculare. Este legal asta ?
- in procesul verbal nu se precizeaza daca radarul este in miscare sau stationat si nu este trecuta seria si anul fabricatiei cinamometrului de pe masina Politiei ( doar marca acestuia PYTHON instalat pe auto .......careta 415 este in PV).
- in poze cat si in filmare nu se poate distinge clar numarul de inmatriculare.Astfel in pozele prezentate ca probe, nu se poate citi numarul nu se vede clar. In poze mai apar si alte masini pe ambele sensuri de circulatie. La poza in care am 101 km / h politia a tras o sageata in care precizeaza numarul de inmatriculare. Este procedura corecta?
- deasemeni in PV a trecut ca am fost inregistrat la ora 11 si 12 minute ( chiar daca politistul putea trece in PV, exact ora radarului ) iar in poza radarului in care este trecuta viteza acesta indica ora 11:12:53 secunde. Asta inseamna ca ora la care am fost inregistrat de radar este diferita fata de ora din inregistrare.
- in poza cu viteza de 101 km / h in fata vitezei in coltul din stanga jos este trecuta litera T, ceea ce poate insemna ca aparatul isi facea autotestarea si nu poate constitui proba poza respectiva.
- Sa se ceara Biroului de metrologie abaterea de masurare a cinamometrului si sa se ia in considerare abaterea de masurare de +/_ 4% conform acestuia, avand in vedere deciziii ale judecatorilor din Romania pe aceasta cauza.

Judecatorul a amanat pronuntarea pentru ziua de maine, pe care o astept cu interes.

Acum intrebarea pe care o am este?
- in cazul unei sentinte nefavorabile se poate face apel?

Multumesc
Sergiu

Alte discuții în legătură

Amânare pronunțare plângere contravențională, eventual apel srgstancu srgstancu buna ziua, Am fost prezent la proces, in sala de judecata mi-a fost inmanata intampinarea Politiei impotriva actiunii de catre judecator si deasemeni mi s-a ... (vezi toată discuția)
Bună ziua am fost surprins de o autospeciala radar cu viteza ... ING. Mihai ING. Mihai Bună ziua Am fost surprins de o autospeciala radar cu viteza de 97 km/h la 20m față de ieșirea dintr-o localitate, nu se afla semne de limita de viteza ... (vezi toată discuția)
Contestatie proces verbal - suspendarea permisului de conducere r0bertC r0bertC Salutare, In data de 30 martie 2016 mi-a fost suspendat permisul de conducere pe o perioada de 90 de zile, fiind surprins de detectorul radar cu viteza de ... (vezi toată discuția)