Ma intereseaza opinia dvs. in urmatoarea situatie:
Conform OUG 111/2010,odata facuta optiunea "care parinte, mama sau tatal, va intra in concediu de crestere si ingrijire copil", aceasta nu mai poate fi schimbata.Solutia rezulta indirect din OUG 111, art. 2. (7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.
Rezulta expres din Instructiuni din 6 mai 2011, de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011 - Anexa, punctul 10, care prevede:
Situaţie
Părinţii care, între ei, doresc să îşi schimbe opţiunea pentru indemnizaţie pentru creşterea copilului pe perioada în care beneficiază de acest drept
Solutie:
Potrivit prevederilor art. 2 alin. (7) din OUG nr. 111/2010, odată făcută opţiunea, aceasta nu mai poate fi schimbată. Deşi este un drept individual, decizia de a avea un copil,cât şi deciziile ulterioare privind creşterea,îngrijirea şi educarea acestuia sunt luate în comun de părinţii/reprezentanţii legali ai copilului, în conformitate cu prevederile Codului familiei. Prin urmare, se aplică această regulă şi în situaţia deciziei opţiunii exprimate în cazul concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
Pe de alta parte, tot OUG 111 prevede, la art. 11: Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:a)cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept ...
Stim ca acest concediu special, de o luna, se aplica in general tatilor care indeplinesc propriile conditii de acordare cic (au stagiu propriu).
Astfel tatii au dreptul la ... cel putin (zice legea) o luna de cic, in locul mamei. Cel putin o luna inseamna cel mult ... oricat vor cei doi parinti, si oricat mai este, fizic, posibil din cic stabilit initial.
Si atunci, daca tatal poate intra in cic-ul ramas, pentru orice durata vrea el, rezulta ca practic parintii pot schimba astfel intre ei optiunea "care dintre ei sa intre in concediu.
Astfel, punctul 10 din instructiunile de aplicare de mai sus nu mai poate fi corect ... :-/
Gresesc?
Daca nu gresesc, cum va proceda tatal care vrea sa inlocuiasca mama pentru ultimele 6 luni din cele 12 initiale? Fata de angajatorul sau? Dar fata de stat?
1. Ordinul MMFPS 1474/2011, de unde ati redat dvs., este anterior modificarii OUG 111/2010 si prevederii cu obligativitatea celulalt parinte de a intra si el cel putin o luna in CCC.
2. - Apoi, cand a aparut Legea 166/09.10.2012 si s-a modificat iar OUG 111/2010, s-a dispus ca in termen de 30 de zile sa se modifice Normele de aplicare a OUG 111/2010 (si implici trebuie modificat si O)rdinul 1474/2011).
- Mai este putin si se fac 60 de zile de la publicarea Legii 166/2012 si... nu s-a intamplat nimic (!?).