avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1324 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Intrebari - concediu pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Intrebari - concediu pentru cresterea copilului

Buna seara,

Am un baietel de 2 luni si urmeaza sa intru in concediu de crestere a copilului, am fost sa depun dosarul cu optiunea de 2 ani si am intrebat daca eu trebuie sa ma intorc la servici, tatal poate intra in crestere copil pana la implinirea varstei de ani a copilului ? Raspunsul a fost ca nu se mai poate, incepand cu 24 Mai a aparut un articol in care se spune ca beneficiaza de indemnizatie de cresterea copilului, doar un parinte, cel care a depus de la inceput actele.
Puteti sa-mi spuneti si mie daca a aparut acest articol si daca este asa legea?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:04, 6 Iunie 2011
1. Sa va spuna care este acel articol si unde a aparut, in ce act normativ.
2. Eu nu am auzit de asa ceva.
@tudorvaleriu

Probabil este vorba despre Ordinul nr. 1474/2011 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011, Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 38/2011, si din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 50/2011. A fost publicat in 24 mai 2011.
Ultima modificare: Duminică, 5 Iunie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. Multumesc @Gabriela Pintea!
2. Iata ce spune Ordinul nr.1474/2011 al MMFPS:
Situatie:
Părinţii care, între ei, doresc să îşi schimbe opţiunea pentru indemnizaţie pentru creşterea copilului pe perioada în care beneficiază de acest drept.
Solutie:
Potrivit prevederilor art. 2 alin. (7) din OUG nr. 111/2010, odată făcută opţiunea, aceasta nu mai poate fi schimbată. Deşi este un drept individual, decizia de a avea un copil, cât şi deciziile ulterioare privind creşterea, îngrijirea şi educarea acestuia sunt luate în comun de părinţii/reprezentanţii legali ai copilului, în conformitate cu prevederile Codului familiei. Prin urmare, se aplică această regulă şi în situaţia deciziei/opţiunii exprimate în cazul concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
Optiune la care se refera alin.7 al art.2 din OUG nr.111/2010 se refera la optiunile :
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

si nicidecum la optiunea cine intra in CCC , mama sau tatal ...
freeelis:
1. Ceea ce am redat eu este exact textul din Ordinul MMFPS 1474/2011, fara a modifica nimic.
2. Dupa ce pomeneste art.(7) vine si explicatia. Deoarece vine direct de la MMFPS cred ca trebuie sa o luam ca atare. O fi bine sau nu asta e alta poveste.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere copil: se poate schimba intre parinti? smeagull smeagull Buna ziua, Ma intereseaza opinia dvs. in urmatoarea situatie: Conform OUG 111/2010,[u] [b]odata facuta optiunea \\"care parinte, mama sau tatal, va intra ... (vezi toată discuția)
Salariata cu copil, pfa cu copil Mariralu Mariralu Buna ziua, Ma confrunt si eu cu o dilema , sa presupunem ca am o salariata care se afla in concediu crestere copil, la terminarea celor 2 ani , ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea copilului, schimbare optiune violeta_alina violeta_alina Buna ziua, Urmeaza sa nasc la inceputul lunii martie, indeplinesc conditiile pentru a beneficia de indemnizatie CIC. As dori sa optez pentru concediu pe 2 ... (vezi toată discuția)