avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale raspundere asociat SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

raspundere asociat SRL

sunt unic asociat la un SRL, administrat fiind o alta persoana care nu are calitate si de asociat. Am hotarat retragerea administratorului din calitatea sa si numirea subsemnatei in calitate de unic asociat si administrator. Pot mentiona in actul aditional ca vechiul administrator sa raspunda pentru debitele sau obligatiile nascute anterior datei semnarii actului aditional ?
In cazul in care fac aceasta mentiune, subsemnata care am avut calitate doar de asociat unic pana la numirea mea si in calitate de administrator raspund in vreun fel pentru debitele nascute inaintea numirii mele?
Cel mai recent răspuns: ContSters82289 , utilizator 16:16, 3 Decembrie 2012
Regula generala este aceea a angajarii raspunderii administratorului, iar raspunderea opereaza pentru perioada in care a avut aceasta calitate. Ca urmare, in opinia mea nu este necesara o asemenea precizare(cred ca este o exprimare redundanta, chiar pleonastica) desi nimic nu o impiedica, iar unii colegi chiar tin la acesta mentiune.
A doua chestiune implica o oarecare nuantare: daca intr-un proces comercial se pate sustine culpa exclusiva a administratorului, intr-un eventual proces penal se tinde la a se identifica autorul/instigatorul/complicele.
Fata de creditori, raspunde societatea pentru obligatiile asumate indiferent cine era administrator.

În consecinţă, angajarea societăţii în activităţi comerciale de către persoana care a detinut calitatea de aministrator a exercitat atribuţiile administratorului, nu poate fi considerata lipsita de efecte, societatea raspunzand pentru obligatiile sale.

În speţă, culpa administratorului nu poate fi reţinută din perspectiva îndeplinirii cumulative a cerinţelor răspunderii civile delictuale, în măsura în care – la data naşterii prejudiciului reclamat – mandatul său încetase în condiţiile reglementate de legea societăţilor comerciale.

Trebuie administrate probe care să ateste că administratorul respectiv a determinat în mod direct producerea unui prejudiciu, in timpul mandatului său, dar nu si ca obligatie asumata de societatea al carei asociat unic sunteti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Forme ale raspunderii administratorilor societatilor comerciale Roland Mindrila Roland Mindrila La solicitarile unor persoane vom face o scurta referire la ultimele modificari legislative tind sa limiteze factorul subiectiv in aprecierea cazurilor de ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la mandatul de administrator ContSters22096 ContSters22096 cum poate administratorul unui srl cu asociat unic sa renunte la mandat? el nu mai doreste sa fie administrator la acea firma. mentionez ca a fost numit in ... (vezi toată discuția)