sunt insarcinata in 28 de saptamani,pana in prezent am avut 44 e zile de c.m,data probabila a nasterii este de 21.02.2013, meicul specialist si cel de fam nu mia recomandat concediu de risc de sarcina
1.ma incadrez in acele 126 de zile prenatal si postnatal?
2. zilele de concediu medical 44 de zile mi se scad din acele 126 de zile?
3.la ce data ar trebui sa intru in prenatal daca am 28 de saptamani?:(
Concediul medical nu are treaba cu cel prenatal/postnatal. Concediul medical ca ca fie prenatal/postnatal trebuie sa specifice pe el ca e de sarcina si lauzie, adica sa aiba codul 8 parca era ... In rest, la concediu medical normal parca e codul 1 sau depinde de boala. La tine ce scrie pe foaia de concediu?Uita-te la cod. Am avut si eu concediu medical separat de cel de sarcina si lauzie.
Iar pentru a-ti da seama cam cand sa intri in concediu prenatal, calculeaza sa-ti ramana 42 sau 43 de zile dupa nastere. Acelea sunt obligatorii. Vezi sa nu calculezi la fix ca poate bebe va iesi la 41-42 sapt de sarcina si atunci va fi nasol cu cele 42 de zile obligatorii dupa nastere.
Sper sa te ajute raspunsul :)
Sa ai un bebe sanatos!
1. - Deoarece sunteti in a 28-a saptamana de graviditate puteti intra in conecdiu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- Impreuna cu medicul curant ginecolog si/sau cu medicul de familie hotarati cand intrati in concediul de maternitate.
2. Zilele de concediu medical pe care le-ati avut pana acum nu se scad din concediul de maternitate.
3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.
Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
Buna ziua. Daca pe perioada sarcinii am beneficiat de concediu de risc maternal in ultimele trei luni anterioare concediului prenatal, va afecta acest lucru calculul concediului Pre/ postnatal? Cum se calculează in acest sens?
Concediu prenatal
feherildiko
Dupa cunostintele mele legislatia prevede un total de126 de zile concediu pre- si postnatal din care 42 de zile obligatoriu postnatal. Restul de 84 de zile eu ... (vezi toată discuția)