avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... MOSTENIRE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

MOSTENIRE

Buna seara,va rog sa-mi dati un raspuns.Dupa moartea mamei mele,eu impreuna cu tatal meu am cumparat un apartament.La ceva timp tata,s-a recasatorit cu o femeie cu 3 copii majori.Va rog sa-mi spune-ti ce drepturi are sotia lui dupa moartea tatalui meu.Sunt casatoriti de 20ani,nu au intocmit nici un contact prenuptial cand s-au casatorit.Sau ce drepturi am si eu dupa moartea tatalui.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: corinus37 , utilizator 23:30, 3 Decembrie 2012
Sotia are dreptul la 1/4 din ce lasa defunctul. Daca ati cumparat apartamentul in cote parti egale cu tatal dvs, Sotia va mosteni 1/4 din 1/2 iar dvs 3/4 din 1/2, restul cotei de 1/2 va apartine ca si coproprietar.
Deci dvs. aveti 1/2 din ap. + 3/4 din cealalta jumatate, iar mama vitrega va avea 1/4 din 1/2.
Adica dva aveti 1/2 ca ati cumparat cu tatal dvs. daca sunteti in Contractul de vanzare cumparare si mai mosteniti in calitate de copil 3/4 din cota lui de 1/2
Dar tatal dvs v-ar putea vinde sau dona cota loi pt. a va ajuta.
Are drepturile unei sotii supravietuitoare. :)

Mosteneste in cote egale cu copiii din casatorie si cei din afara casatoriei.

Cei 3 copiii sunt numai ai ei si sunt exclusi de la mostenirea tatalui dvs.

Pe tatal dvs. il veti mosteni dvs. + sotia supravietuitoare in cote egale.
@Carmen cum in cote egale?! Sotia / sotul supravietuitor in concurs cu descendentii defunctului culege 1/4 din mostenire.....:-/

Cotele egale la mostenire ale sotului supravietuitor si descendentilor nu sunt nici pe VCC , nici pe NCC , poate pe codul lui Hammurabi.....;)
Ultima modificare: Luni, 3 Decembrie 2012
ContSters250994, utilizator
Cu tot respectul pentru cei care au raspuns deja, si nu am niciun interes sa va "ametesc", inteleg ca va intereseaza "soarta" acelui apartament pe care l-ati achizitionat impreuna cu tatal dvs., in cazul in care tatal dvs. ar deceda in viitor. IŽn acest caz, prima data trebuie sa se stabileasca cota de contributie a fiecarei parti (adica tatal dvs. + contributia dvs.) la achizitionarea apartamentului. Cotele nu sunt neaparat si intotdeauna egale!!! Aceste cote pot fi variabile, in functie de contributia dvs. si a tatalui, contributie dovedita prin orice mijloc de proba.De exemplu, tatal dvs. poate dovedi ca a contribuit cu 100% la cumpararea apartamenttului, sau dimpotriva, dvs., puteti dovedi acelasi lucru... Sau poate se dovedeste o contributie egala, sau nu. Deci, daca ajungeti la judecata dupa decesul tatalui dvs., dupa ce instanta de judecata va stabili contributia fiecaruia la acel apartament, va hotari totodataƒ s™i cotele care revin fiecaƒrei paƒrt›i (tata si dvs). Din ce revine partilor, dvs.veti mosteni pe tata (daca tatal dvs. nu are alti copii) in proportie de 3/4 din mostenirea lui, iar sotia lui 1/4.Daca nu am fost destul de explicita, va rog sa reveniti cu alte intrebari.

Alte discuții în legătură

Casa parintilor Ghinda02 Ghinda02 Daca apartamentul in care locuiesc este al parintilor mei, luat dupa Revolutie, pe numele amandorura voi mostenii vreun procentaj dupa moartea unuia din ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire! urgent , va rog! luminita_gab luminita_gab va rog sa imi raspundeti in urmatoarea problema! suntem 3 frati la parinti, tata a murit in urma cu 2 ani si nu am dezbatut mostenirea! acum vreau sa ma ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire cristina1980 cristina1980 buna ziua. mama mea in urma divortului a dobandit un apartament suntem 2 frati si ea doreste sa stie care ii sunt drepturile ei in acest apartament si ce act ... (vezi toată discuția)