Este vorba de o constructie inceputa dupa casatorie dar dosarul pentru obtinerea autorizatiei de constructie a fost depus de sotul meu inainte de casatorie tot el fiind proprietarul terenului aferent constructiei. Autorizatia de constructie ca document a fost emis dupa casatorie, pe numele sotului dar toate platile aferente constructiei sunt datate dupa casatorie.
Eu si sotul meu am vrea sa stim daca aceasta casa este bun comun sau nu. Amandoi am mai fost casatoriti inainte si avem copii din casatoria anterioara. Din pacate amandoi lucram in tari cu risc ridicat deci orice se poate intampla....
Multumesc pentru raspuns insa situatia este putin diferita....
Cu siguranta nu se va pune cazul unui partaj dar considerand ca sotul meu lucreaza in Iraq care este o zona cu risc ridicat, teama mea este ce se va intampla in caz de deces...
Casa este inca in constructie si probabil se va finaliza undeva in martie 2013....dosarul pentru emiterea autorizatiei de constructie s-a facut inainte de casatorie, terenul este pe numele sotului (mostenire de la bunici), autorizatia este datata dupa casatorie pe numele sotului DAR cum am mentionat mai sus casa nu este inca finalizata....
Inainte de casatorie am facut un imprumut cu scop de constructie casa, bani care s-au folosit imediat dupa casatorie (transfer bancar din contul meu in contul lui) plus alte imprumuturi facute in numele meu pentru acelasi scop dar dupa casatorie, imprumuturi la care inca platesc (bineinteles o banca din strainatate deoarece amandoi lucram inafara tarii).
Ce se va intampla in caz de deces, am drepturi asupra casei atata timp cat este inca in constructie? dar dupa ce va fi finalizata?
Cu ceva timp in urma un avocat mi-a spus ca terenul fiind pe numele sotului, eu am drept doar la o patrime din casa, restul impartindu-se la copilul meu (din casatoria anterioara) plus cei doi copii ai sotului (din casatoria anterioara). Terenul apartine doar copiilor lui si din acest motiv nu am dreptul sa despagubesc partile (copii) pentru a detine casei + teren.
Sa presupunem ca nu reusesc sa capat jumatate din terenul aferent constructiei, ce drept am? doar la o patrime de casa sau jumatate?
In cazul decesului sotului, daca copii lui se hotarasc sa vanda terenul, au drept sa imi trimita citatie de a parasi domiciliul? pot vinde terenul atata timp cat casa este bun comun?
ar mai fi o problema...initial pe acest teren exista casa batraneasca care am renovat-o si in continuarea ei s-a facut casa mare....in aceste conditii probabil casa batraneasca este iarasi proprietatea lui chiar daca este renovata total dupa casatorie?!?!
In cazul decesului sotului se va face mai intai partajul bunurilor comune (lichidarea regimului matrimonial). Bunurile comune se impart in functie de contributia adusa de fiecare din soti la edificare/transmitere etc. dar in principiu se merge pe cota de 1/2.
In urma succesiunii, din cota ce va reveni sotului (in principiu 1/2) dvs veti dobandi 1/4, restul de 3/4 fiind impartit intre copiii sai din casatoria anterioara.
In total ati avea dreptul la o cota de 5/8 din constructie si 1/4 din teren.
Aceasta lichidare se face in caz de deces chiar daca celalalt este inca in viata? asta inseamna ca exista riscul de evacuare din casa dupa impartirea bunurilor? este vreo posibilitate ca sotie sa fac despagubirea celorlalte parti si sa pastrez proprietatea? sau faptul ca nu sunt titular pe teren nu-mi da acest drept....
In cazul in care as obtine titulatura 50% pe teren atunci se schimba cu ceva situatia scrisa de mine mai sus?