avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pierdere/furt parafa medic
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pierdere/furt parafa medic

Buna ziua,

va supun spre dezbatere o problema: in vederea exercitarii profesiei, fiecare medic activ primeste de la Departamentul de Statistica si Informatica Medicala (in baza unei documentatii care atesta promovarea examenului de rezidentiat sau de specialitate) un cod unic, avand natura juridica a unui atribut de identificare a celui care il foloseste.

Speta: in urma cu x zile, un medic pierde o parafa continand textul "y", unde y = prenume, nume, gradul si specialitatea, codul unic, conform legii. Fata de uzantele in materie, anunta pierderea parafei intr-o publicatie locala si solicita Directiei de Sanatate Publica si Colegiului Medicilor sa-i comunice procedura de urmat, in continuare. Directia de Sanatate Publica (DSP) sustine ca urmeaza ca medicului sa ii fie atribuit un alt cod unic, intrucat l-a pierdut pe cel anterior. Colegiul Medicilor (CM) sustine ca medicul nu trebuie sa solicite atribuirea unui nou cod unic, intrucat a facut public faptul ca incepand cu data [...], parafa continand textul [...] nu a mai fost aplicata de catre acesta pe niciun fel de act de natura medicala.

Discutii:

1. Legea nr. 95/2006, actualizata, privind reforma in sistemul sanatatii, in capitolul dedicat organizarii si exercitarii profesiei de medic nu reglementeaza problema parafei (decat in ceea ce priveste aplicarea acesteia pe documente emise de catre un membru al CM) si, cu atat mai putin, problema procedurii de urmat in cazul pierderii sau furtului acesteia.

2. De asemenea, OMS nr. 1059/2003, actualizat, privind declararea nominala obligatorie si evidenta medicilor, nu prevede nici el procedura de urmat in situatia pierderii sau furtului parafei, insa prevede cazurile in care se atribuie un nou cod unic, furtul sau pierderea parafei nefiind unul dintre ele.

3. Nu exista (alt) temei legal pentru solicitarea de atribuire a unui alt cod unic, insa DSP isi sustine ferm pozitia, prin argumente de genul "asa e logic, asa se face si daca pierzi permisul de conducere".

Medicul nu doreste schimbarea codului unic si atribuirea unui nou cod, intrucat aceasta ar presupune ulterior o intreaga lista de notificari fata de CAS & alte entitati din domeniu, iar personal, sunt de parere ca situatia de fata nu impune demararea unei astfel de proceduri, atat fata de cele mai sus explicitate, cat si pentru ca, daca este sa fim rigurosi, cunoastem cu totii cat de usor poate oricine sa confectioneze o parafa cu aceleasi inscriptii ca si cea pierduta, asa-numitele "stamp kit-uri" (care contin litere, cerneala & toate cele necesare confectionarii unei stampile) fiind disponibile la orice magazin de specialitate, inclusiv online.

In atare context, am putea sa spunem ca medicul s-ar vedea nevoit sa solicite atribuirea unui nou cod unic ori de cate ori pacientul (caruia ii elibereaza o prescriptie medicala pe care aplica parafa sa) i-ar parea suspect sau predispus la comiterea de fapte penale, ceea ce este, evident, peste limita absurdului.

Pe de alta parte, atat timp cat anunta in mod oficial pierderea sau furtul parafei continand textul "y", in cazul in care acea parafa este utilizata, s-ar putea stabili prin expertiza inclusiv data la care a fost aplicata ea, medicul fiind astfel pus la adapost de tragerea la raspundere penala pentru savarsirea de eventuale infractiuni.

In acelasi timp, neexistand un text de lege care sa confere parafei medicale natura juridica a unui element de siguranta, "garantie oficiala" a utilizarii fizice a acesteia de catre persoana autorizata, nu vad de ce nu s-ar expertiza semnatura de pe actul medical in cauza, in calitatea sa de marca a insusirii juridicesti a unui inscris, ea fiind cu prisosinta mai importanta decat inscriptia continuta pe parafa.

Asadar, eu am recomandat urmatoarea conduita:
1. anunt cu privire la pierderea/furtul parafei, continand textul "y", incepand cu data de "z" si declararea nula a acesteia.
2. intocmirea unei alte parafe continand un semn distinctiv;
3. notificare catre DSP, prin care, alaturat copiei anuntului, medicul comunica DSP oficial aducerea la cunostinta publicului a pierderii/furtului parafei, si, de asemenea, solicita ca DSP, prin Departamentul de Statistica si Informatica Medicala sa ia act de modificarile intervenite (eventual chiar sa se aplice intr-un spatiu anume dedicat o mostra a parafei nou intocmite, continand un text distinctiv).

Pareri? Idei? Sugestii?

Multumesc
Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2012
Anteea, utilizator
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 23:50, 8 Decembrie 2012
desi nu este o problema a functionarilor publici...voi incerca sa dau si io cu presupusul.
1. anunt public de pierdere parafa
2. notificarea DSP
3. intocmirea altei parafe

Cred ca o simpla parafa ( care la o adica, se poate face si din radiera- am experienta din copilarie :P ), nu are nici o valoare, daca nu este insotita si de semnatura olografa a medicului....ori, pe aia, nu cred c-ati pierdut-o.... :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa parafa certificat medical Vioreld Vioreld Buna ziua. Daca un certificat medical nu are parafa medicului emitent, ci doar semnatura si codul parafei, este valabil sau trebuie trimis inapoi la medic ... (vezi toată discuția)
Sentinþã civilã fãrã semnãtura judecãtorilor BEJENARU PETRU BEJENARU PETRU Insistent rog colegii de pe forum sa-mi elucideze urmatoarele probleme: - o sentinta civila com unicata partilor nu trebuie sa fie semnata de judecatorii ... (vezi toată discuția)
Pierderea unei stampile alboana alboana Care e procedura in cazul in care s-a pierdut o stampila a firmei? Se publica intr-un ziar sau chiar in Monitorul Oficial?
A. B. (vezi toată discuția)