avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1192 soluții astăzi

Joi, 20 martie, are loc evenimentul: Impozitul minim global de 15%: Cadrul de implementare a Directivei Pillar 2 în România. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Rezerva legala
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Rezerva legala

Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine:

In perioada 2005-2007 am avut pierdere SI nu am avut din ce sa constitui rezerva legala.

Anul 2008 a iesit cu profit contabil brut ( inainte de a calcula impozitul pe profit) de 20.000 ron.
Rezerva legala se constituie anual 5% din profitul brut pana ajunge la nivelul de 20% din capitalul social de 200 ron.
Daca eu calculez pt anul 2008 5% din 20.000 ron( profitul brut) imi da 1000 ron, iar 20% din capitalul social de 200 ron este de 40 ron.
Deci rezerva constituita in anul 2008 ( 1000 ron) este mai mare de 20% din capitalul social.

Cum fac? cat constitui rezerva legala?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 16:27, 3 Februarie 2009
Procentul se refera la capitalul social.
20% din capitalul social, adica 40 lei, suma este deductibila la calculul impozitului pe profit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Crestere rezerva legala-cum procedez iuli-ana iuli-ana capitalul social a fost pana anul trecut 200 lei iar rezerva legala de 40 lei, anul trecut s-a majorat capitalul cu 100.000 lei iar la sfarsitul lui 2009 ... (vezi toată discuția)
Impozit profit ortansa.teodora ortansa.teodora Buna ziua, Am urmatorul caz:o firma infiintata in anul 2008 si care a incheiat anul pe pierdere(6483lei).Doresc sa recalculez impozitul pe profit pe trim.3, ... (vezi toată discuția)
Rezerva legala luciapap luciapap Profitul brut este de 46.612, iar capitalul social 200,inca nu sa contituit rezerva legala, firma este de cativa ani,rezerva l este deduct 5% din profitul b ... (vezi toată discuția)