avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general crestere rezerva legala-cum procedez
Discuție deschisă în Contabilitate în general

crestere rezerva legala-cum procedez

capitalul social a fost pana anul trecut 200 lei iar rezerva legala de 40 lei, anul trecut s-a majorat capitalul cu 100.000 lei iar la sfarsitul lui 2009 trebuie sa constitui diferenta de rezerva pentru a ajunge la 20 % din capitalul social ? Stiu ca se constituie in suma de 5% din profitul contabil inainte de detrerminarea impozitului pe profit, aici este problema mea, la sfrasitul anului am profitul in 121 dar in cheltuieli am si imozitul pe profit calculat pana la trimestrul III. Daca am profitul contabil( fara calculul impozitului la sfarsitul anului) de 861.806 lei iar in 691 pana la trim.III am 145272 lei. Cred ca intai trebuie sa calculez si impozitul la sfarsitul anului si apoi calculez rezerva,va rog sa ma ajutati sa imi fixez aceste notiuni.
Multunesc anticipat
Cel mai recent răspuns: iuli-ana , utilizator 12:51, 11 Februarie 2010
Ati intuit bine: baza de calcul pentru 5% este profitul contabil (brut), dar repartizarea la rezerva legala respecta niste restrictii:
- limita superioara este de 20% din capital, in cazul Dvs. veti face anual repartizari in cuantum de 5% din profitul brut pana la atingerea acestei limite, dar:
- nu se poate repartiza mai mult decat profitul net din anul respectiv; pare paradoxal, dar daca aveti multe cheltuieli nedeductibile fiscal puteti calcula un impozit pe profit care sa "consume" peste 95% din profitul brut, caz in care nu puteti repartiza la rezerva legala acel 5% din lipsa de "substanta".

Succes!
multumesc pentru raspuns, un calcul pe baza datelor de mine va rog
Recapitulez pt a nu crea confuzii:

-aveti profit in ct 121 de 861.806 lei in balanta lunii decembrie, dinaintea calcularii impozitului pe trim.IV, care a fost afectat prin ct 691 in primele 3 trimestre cu suma de 145.272 lei;
-calculul impozitului pe profit il veti efectua conform Declaratiei 101;
-calculam 5% din profitul contabil (brut), adica (861.806+145.272)*5%=50.353.90 lei;
- comparam aceasta cifra cu profitul net (sold 121 dupa inregistrarea impozitului pe profit datorat pe tot anul): daca profitul net e mai mare, atunci putem trece la pasul urmator; daca e mai mic dar totusi "pozitiv" tinem cont la pasul urmator;
- calculam 20% din capital si aflam limita maxima a rezervei legale; daca n-am atins limita, repartizam suma calculata anterior (sau mai putin, daca atingem limita) - nu e cazul in situatia Dvs.

Succes!
multumesc mult
revin , va rog sa ma ajutati daca doriti in continuare:
- capitalul social dupa majorare este de 100200 lei din care 200 la inceputul societatii
- rezerva legala deductibila 5% din profit contabil adica ce ati scris d-voastra mai sus: 50.353.90 lei
- 20% din capital social : 20.040 lei din care 40 sunt deja constituiti la inceputul societatii
- profit la 31.12.2009: 820.192 lei din care impozit profit 2009 : 186.886 lei
- la calculul impozitului pe profit nu am tinut cont de rezerva legala, trebuia scazuta din profitul impozabil , nu imi este clar acest lucru - la sfarsitul anului fac inregistrarea 129 = 1061 20.000 lei
- la inceputul anului 121 = 129 20.000 lei si 121 = 129 / 117 800.192 lei
ESTE CORECT ??

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezerve legale anairam_unid anairam_unid Rezervele legale se calculeaza in fiecare an ?In ce luna se inregistreaza in decembrie sau in ianuarie aceste rezerve?Care este nota contabila 129=1061 apoi se ... (vezi toată discuția)
Rezerva legala micro primul an de la infiintare galma2002 galma2002 REZERVA LEGALA O MICROINTREPRINDERE A OBTINUT LA 31.12.2008 UN PROFIT DE 4236 . AM DEPUS BILANTUL IN APRIL 2009 CU NOTA EPLICATIVA 3 IN CARE AM TRECUT ... (vezi toată discuția)
Repartizare profit ramonica_bubu ramonica_bubu Buna ziua! Am o firma infiintata in 2009. Vreau sa fac bilantul si am facut inregistrarea 129=1061 pt constituirea rezervei legale (cu suma 20% din ... (vezi toată discuția)