avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie nou-nascut
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie nou-nascut

Sunt insarcinata in 3 luni , taticul a refuzat din start ideea si m'a presat pana acum o luna sa avortez , de o luna nu mai vorbim deloc dar inainte de asta mi'a spus ca daca va fi sarcina in regula si voi naste copilul asta va face tot posibilul sa il ia de la mine pentru ca are o situatie financiara mai buna si conditii sa creasca un copil dar fara mine in mod cert . Eu imi doresc copilul asta si mai ales din cauza unor probleme pe care le'am avut nu imi permit sa fac avort pentru ca risc sa nu mai fac alt copil.
Intrebarea mea este : daca eu nu il declar pe el ca tata ce poate face in privinta asta ?
Eu vreau sa plec din tara in perioada concediului maternal pentru ca am parintii in afara romaniei si ma pot ajuta, poate influenta el decizia asta in vreun fel daca nu apare pe actul copilului ?
De cand a aflat ca sunt insarcinata nici macar nu m'a intrebat ceva de analize sau sa contribuie cu ceva , pur si simplu el spera sa avortez sau asteapta sa vada daca nasc sau nu ,numai ca daca nasc sigur va incepe cu ceva si imi este tare frica sa nu imi ia copilul .
Ce pot face ?
Ultima modificare: Miercuri, 5 Decembrie 2012
Danutza5, utilizator
Cel mai recent răspuns: adi_2010 , utilizator 23:53, 6 Decembrie 2012
Nu va faceti probleme in privinta amenintarilor facute de tatal copilului, deoarece sunt nefondate. Nu poate sa va ia copilul, adica sa obtina custodia unica, pentru ca numai in anumite conditii functioneaza aceasta exceptie de la regula care este Custodia comuna.
Chiar si in custodie comuna, copilul va avea domiciliul stabil tot cu dvs. dar bineinteles ca si tatal va avea drepturi (contributia la cresterea si educarea minorului, vizite, concedii in vacante, etc.).
Ramane la latitudinea dvs. daca il anuntati pe tatal copilului atunci cand nasteti si unde pentru ca tatal sa apara in rubrica din certificatul de nastere.....trebuie sa ganditi in interesul copilului in primul rand si eu nu sunt in masura sa va dau un sfat in privinta asta.
Oricum daca tatal doreste cu disperare sa recunoasca acest copil, face o declaratie de recunoastere se duce la primarie si uite cum apare in registrele de stare civila, ca fiind tatal copilului.
Daca tot aveti parintii in strainatate nu ar fi mai bine sa si nasteti acolo.....alte conditii, protectie din partea parintilor, etc.
Daca il va recunoaste nu veti putea pleca prea curand pt ca veti avea nevoie de acordul tatalui sau o hotarare judecatoreasca. Daca vreti sa fiti fara griji, ori nasteti in strainatate ( cel mai bine ar fi asa), ori plecati cat puteti de repede dupa nastere.
Am uitat sa mentionez ca noi nu suntem casatoriti , si da , cel mai bine ar fi sa nasc in afara tarii dar din cate am inteles pierd indemnizatia pentru copil , iar in afara primesc asta doar daca sunt angajata legal de cel putin un an sau ceva de genul asta asa ca nu prea imi convine sa plec inainte de nastere .
Tocmai de asta imi fac griji in legatura cu recunoscutul , pentru ca deja mi'a spus ca nu imi va da nici o semnatura sa plec nicaieri , dar nici nu ma va ajuta cu copilul decat daca il ia el de tot . Adica am de ales intre avort si pierdutul copilului in favoarea lui .
Copilul poate fii recunoscut de o alta persoana in afara de tatal lui ?
Danutza5, utilizator
Adica am de ales intre avort si pierdutul copilului in favoarea lui .

Nu doamna, ati inteles gresit, nu intre astea aveti de ales.
Chiar daca il va recunoaste, nici nu se pune problema sa-l pierdeti.. in sensul ca domiciliul copilului va fi stabilit la tata, ci ca va trebui sa stati aici cu copilul cat va veti judeca pentru autoritatea parinteasca, domiciliu, pensie de intretinere.
Chiar daca nu-s motive intemeiate pt a obtine ca numai dvs sa exercitati autoritatea parinteasca , ci o veti exercita impreuna.. copilul va sta cu dvs, acolo unde veti dori ( daca tatal nu vrea sa va dea acordul, il veti lua de la instanta in urma unui proces), tatal va fi obligat la plata unei pensii chiar daca nu munceste sau nu vrea sa plateasca. Daca nu va plati, ii puteti face plangere penala.
Daca va cere, tatal va avea si un program de vizita.

Nu are rost sa-l recunoasca altcineva pt ca recunoasterea poate fi contestata de oricine interesat.

Ziceam sa plecati sa nasteti afara pt ca sa nu mai fiti la mila lui in privinta acordului, daca va recunoaste copilul.
Va e de folos si la proces daca deja locuiti cu copilul in afara tarii.

De ce ziceti ca nu mai primiti indemnizatie ? Stiam ca trebuie sa aveti lucrate 12 luni inainte de nastere, nu ca trebuie sa fiti aici pe perioada concediului de crestere copil. Pentru un raspuns competent, adresati intrebarile legate de indemnizatie in sectiunea " somaj.."
gi-jane2, moderator
Draga Danutza,nicio indemnizatie din lume, oricum de trei lei in Romania, nu va acoperi "iadul" pe care "tatal perfect" vi-l poate organiza de acum incolo!Veti fi 1 an sau 2 in concediu de maternitate, timp in care domnul va putea obtine program de vizitare cu luarea minorului, iar apoi, incepand cu inscrierea la gradinita va incepe "balul".Nu-si va da acordul pentru gradinita pe care o veti alege, fiecare vacanta va fi o lupta, etc. In timpul acesta veti plati avocati, veti alerga cu plangeri la politie, protectia copilului, care fireste nu vor face nimic, va incerca sa va ia copilul cu executorul, veti formula contestatie, alte cheltuieli, etc. Nu prea cred ca indemnizatia va acoperi nervii, cheltuielile si alergaturile dvs. Lasati-o balta de indemnizatie si plecati, spre binele dvs si al copilului. E drept ca in general "tatii perfecti" se "plictisesc" dupa 2-3 ani de razboaie, dar nu toti! Dar nici dvs nu va fi usor in aceasta hartuire.Asa ca ganditi-va bine care sunt argumentele pro si contra. Custodie unica nu veti obtine,desi aceasta reprezinta exceptia de la regula, ca teorie, in fapt ea e mai greu de obtinut decat eliberarea din inchisoare a unui condamnat pentru omor. Nu va bazati pe autoritatile sau legile romanesti, ele va pot face mult rau, ....bine, eu una nu am vazut. Poate veti fi dvs exceptia!

Alte discuții în legătură

Am rămas însărcinată la 17 ani, iar mama vrea să mă oblige să avortez ELENA MARIA 33 ELENA MARIA 33 Am rămas însărcinată la 17 ani doresc sa il tin nu pot sa îl dau afara... mama mea stie si mă obligă să îl dau afara peste câteva zile , tatăl meu ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de ajutor!!! nico34 nico34 Salut ,sunt noua aici pe forum si am nevoie de un sfat...ma aflu intr-o situatie nu prea placuta..Momentan traiesc in italia ,am o relatie de un an cu un ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna IuliaTeodora IuliaTeodora Buna ziua, Sunt mamica unui baietel de 3 ani si peste 2 luni urmeaza sa nasc. Tatal primului baiat m-a parasit insarcinata fiind si am rupt legatura. Tatal ... (vezi toată discuția)