avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare si amenintare instanta antecontract pentru ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare si amenintare instanta antecontract pentru schimb imobiliar

Buna ziua !
Sper sa pot primii sfaturi aici pentru ca am mare nevoie de ele.
Am incheiat un antecontract in anul 2010 pentru schimbul terenului meu pe un apartament si suma de bani cu un anume X. Partile sunt eu si fratele meu cu terenul si acest X. La acel moment, X nu a putut duce la final schimbul pana la data precizata pentru efectuarea contractului din motive personale legate de apartament. Mentionez ca am primit un avans de bani.
In final a decis ca renunta dar nu am fost la notar sa specificam acest lucru si m-am oferit sa ii returnez suma de bani dar a zis ca e vina lui si ca renunta la bani si sa nu il dau in judecata. Am discutat si am zis ca daca nu mai gasecs cumparator poate o sa ducem pana la final tranzactia (voia mult terenul pt firma lui) dar nu am stabilit nimic concret.
Acum in 2012 vrem sa vindem terenul, avem cumparator pt o suma mai mare dar X ameninta ca ne cheama in instanta pentru suma specificata in antecontract in cazul nerespectarii spunandu-ne ca acum ne da imobilul si ca nu mai are probleme. Am fost la 2 notari si m-au informat ca acest antecontract e valabil 3 ani chiar daca avem acea data specificata acolo, ma poate chema in instanta (pana in data de 16.09.2013). Mai mult, mi-au zis ca nu pot dovedii ca el a renuntat si pot platii suma de 8000 euro trecuta. Nu vreau sa ajung in instanta.
Intrebarea mea este de ce nu este nul acest antecontract daca e trecut de data specificata si pot vinde terenul cumparatorului actual fara grija?
Mai jos sunt clauze trecute in el pt a intelege mai bine:
Noi partile contractante ne obligam reciproc sa perfectam contractul de schimb urmand sa ne prezentam la biroul notarial public ales pana la data de 16.09.2010 pentru a semna contractul de schimb privind imobilul mentionat.Noi partile contractante ne obligam pana la data prefectarii contractului de schimb sa obtinem toate documentatiile necesare contractului de schimb.Azi la data autentificarii prezentului contract se achita suma de Y000 euro.De asemenea ne obligam reciproc ca in cazul in care ne razgandim contractul de schimb nu se va mai perfecta, numitii a, b(membrii familiei mele) vor inapoia suma de bani primita(avansul) . Cel care se razgandeste va achita celeilalte parti daune de 8000 euro.

Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare raspunsurile voastre!
Ultima modificare: Miercuri, 5 Decembrie 2012
andreea_ec, utilizator
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 11:19, 7 Decembrie 2012
In mod corect notarii v-au spus ca aceasta conventie de schimb (promisiune bilaterala) inca produce efecte dat fiind ca regula este aceea ca, un act juridic nu se poate desfiinta -in lipsa de stipulatie expresa- decat in acelasi mod in care s-a incheiat (adica prin acordul partilor).
Cum acordul partilor nu exista (cu privire la desfiintare) singura solutie este aceea de a merge la instanta sa solicitati sa constate rezolutiunea contractului urmare a neaindeplinirii obligatiilor contractuale.
Cand vorbim de stipulatie expresa vorbim de acel tip de clauza agreata de parti din care sa rezulte ca, in situatia neindeplinirii obligatiilor contractuale, in conditiile si la termenul agreat de parti, contractul este rezolvit fara indeplinirea vreunei formalitati, fara a fi necesara interventia instantei sau orice alta conditie.
Cum astfel de clauza inteleg ca nu exista nu aveti decat sa mergeti la instanta sa solicitati acesteia sa constate intervenita rezolutiunea. Se va pune problema punerii in intarziere ... 1079 C civ. dar nu este cazul acum.
Va multumesc mult pentru raspuns!
Acea clauza cum ca contractul este rezolvat fara indeplinirea vreunei formalitati imi lipseste din pacate. Credeam ca acea data este cea care stinge orice obligatie. E bine de stiut pe viitor, de studiat bine ce trebuie specificat in antecontract.

Acum nu inteleg in instanta cum va decurge, pentru ca, practic, va fi cuvantul meu impotriva cuvantului lui. Cine are castig de cauza? Cum dovedesc eu ca el e cel care a renuntat ca sa nu ajung sa platesc suma de bani de 8000 euro. Avansul si acum i-am spus ca il dau, deci pentru acei banuti nu imi fac probleme. Dar pt restul...ma cam ingrijorez...
E o discutie mai complicata .... si care necesita cunoasterea unor amanunte pe care poate ar fi bine sa nu le faceti publice.
În instanță, partea care vrea să încheie contractul nu trebuie să dovedească nimic.
Acel contract a fost valabil încheiat și oricare dintre părți poate cere instanței să oblige partea care nu-și îndeplinește obligațiile asumate prin contract să respecte contractul (respentiv să procedeze la schimbul respectiv și să plătească suma de bani specificată în contract).

Nu contează cine s-a răzgândit prima dată și cine s-a răzgândit a doua oară :)

Termenul de 3 ani este termenul general de prescripție, ceea ce însemană că acel contract va fi valabil și după cei 3 ani, doar că părțile nu mai pot cere intervenția instanței.

Referitor la clauza prin care contractul este rozolvit de drept fără intervenția instanței, aceasta (dacă există) poate fi invocată oricând - chiar și după împlinirea termenului de prescripție - deoarece constatarea rezilierii contractului se va face printr-o acțiune în constatare care este imprescriptibilă.
Multumesc pentru raspuns!
Din pacate clauza in care antecontractul este rezolvit nu exista.
Dar problema e ca el a zis ca nu mai vrea nimic. Pur si simplu s-a razgandit si acum dupa 2 ani s-a razgandit din nou ca vrea. Eu am gasit cumparator acum. Nu e corect ce face.
Atunci m-a incurcat si el pe mine. A trebuit sa fac toate actele si sa am toate datoriile achitate.

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare cumparare - executare cumparator apetra apetra Cumparator in cazul achizitiei unui teren si a unor imobile; suntem in faza in care asteptam cele 30 zile pentru exercitare drept preemtiune. Nu este prevazuta ... (vezi toată discuția)
Razgandire vanzator ContSters22096 ContSters22096 A si B au incheiat in antecontract de vanzare - cumparare. Daca A nu mai vrea sa vanda, ce pateste in afara de restituirea avansului incasat? (vezi toată discuția)
Hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare Lorena Chirila Lorena Chirila In ce conditii se poate obtine? Eu nu am avut niciodata un astfel de dosar, doar mi-a cerut cineva parerea in legatura cu nerespectarea obligatiei ... (vezi toată discuția)