avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Banca poate fi obligata de instanta sa dea relatii ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Banca poate fi obligata de instanta sa dea relatii despre contul unui client?

Fostul sot avea un depozit in lei la o banca comerciala. Spun avea, pt ca pana la data introducerii actiunii de divort de catre el, a desfiintat acel depozit. Acum suntem in proces de partaj. Eu am solicitat jumatate din valoarea acelui depozit. Nu eram imputernicita pe cont(depozit).Nu stiu nr de cont. Stiu cu aproxim ce suma era in cont. Instanta, la solicitarea mea de trimite catre banca o adresa prin care sa ceara valoarea depozitului si data lichidarii lui, mi-a pus in vedere sa fac dovada existentei acelui depozit. Acest lucru nu am putut sa-l fac. Repet, nu eram imputernicita pe cont.
Intrebarea 1. - Era obligata banca sa trimita adresa catre banca?
Intrebarea 2. - Daca ar fi primit banca acea adresa de la instanta, aceasta (banca) era obligata sa dea situatia depozitului?
Intrebarea3. - Am sa solicit in apel (fondul s-a terminat) emiterea de catre inst de apel a unei adrese catre banca. Sa zicem ca o sa se intample si acest lucru (adica banca o sa comunice sit depozitului), exista vreo sansa sa se introduca in masa partajabila, daca acest depozit a fost lichidat inainte de data introducerii actiunii de divort?
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: voinea75 , utilizator 11:38, 6 Decembrie 2012
1. Instanta nu era obligata sa ceara relatii la banca. Af fi putut fi convinsa sa ceara, dar nu obligata (instanta, vreau sa zic).
Se pare ca dvs. nu ati convins-o :(

2. Daca instanta ar fi cerut relatii, banca era obligata sa le ofere.
Uneori, bancile mai reactioneaza si la cereri facute de avocati, fara instanta.

3. Nu pot sa estimez sansele ca instanta de apel sa ceara relatii la banca. Daca va cere, le va obtine.
Si daca se confirma existenta contului, este posibil ca valaorea lui sa fie inclusa in masa partajabila. Data lichidarii nu afecteaza introducerea in masa bunurilor comune. Data infiintarii si data depunerilor in acel cont sunt importante, nu data lichidarii.

Ar fi grozav daca pana la primul termen de apel ati reusi dvs. sa obtineti, de la banca, orice fel de relatii. Chiar si raspunsul bancii ca nu va ofera relatii va poate ajuta in apel.
Va multumesc frumos pt raspuns.Referitor la data lichidarii depozitului, cine trebuie sa dovedeasca ca suma de bani din depozit a fost folosita sau nu in timpul casatoriei.(Depozitul a fost lichidat inainte de introducerea actiunii de divort).

Cu respect,
In privinta dovedirii cand si cum s-au folosit banii, regula este aceeasi ca pentru dovedirea oricarui alt fapt:
Partea care sustine ceva in fata instantei, trebuie sa si dovedeasca sustinerea.
Mai sunt si alte reguli in materie de probatiune, prea multe ca sa le pot explica general, fara o cauza concreta. Dar primul lucru e asta: cine sustine, trebuie sa probeze.
Va multumesc frumos pt raspuns,

cu respect

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort, partaj, devalizare conturi partizanu co partizanu co avem un caz in care, dupa divort, una dintre parti a lichidat (fara consimtamantul celuilalt) contul bancar in care cei doi isi tineau economiile. Cu acesti ... (vezi toată discuția)
Depozit bancar ContSters201565 ContSters201565 In timpul casatoriei, fratele meu ma ajuta cu bani. De cateva ori pe an imi alimenta contul meu personal cu diferite sume de bani. Am extrasele de cont care ... (vezi toată discuția)
Cum se poate afla daca...? sim0na sim0na In cadrul unui proces de partaj (+divort) unul dintre soti stie despre celalalt ca la data introducerii actiunii de divort avea trei conturi la trei banci ... (vezi toată discuția)