si reclamatie la CSA (doar ca, in ipoteza in care se va constata vinovatia firmei de asigurari, aceasta va fi sanctionata, in schimb dvs nu va alegeti cu nici un avantaj)
si actiune in instanta pentru obligarea la reparare in baza RCA si eventuala lipsa de folosinta a automobilului (in baza legii asigurarilor si a Ordinului 14/2011). iar in instanta, intotdeauna sansele sunt 50% B-)
In cazul in care ati primit refuzul asiguratorului RCA al celui vinovat si e clar ca nu se va despagubi pe cale amiabila, trebuie sa parcurgeti urmatorii pasi:
- procedura prealabila, invitatia la conciliere, cu respectarea termenelor prevazute de art.720 c.p.c.
-chemarea in judecata a asiguratorului in calitate de parat si a celui vinovat, in calitate de intervenient;
- in cadrul judecatii, sa cereti ca instanta sa oblige asiguratorul sa depuna in instanta intreaga documentatie a accidentului aflata la ei;
- probe, inafara de inscrisurile pe care le aveti dvs. si cele pe care le va depune asiguratorul, va trebui sa solicitati si efectuarea unei expertize tehnice auto, intrucat, existand declaratii contradictorii, pentru a castiga procesul, va trebui sa dovediti ca numai celalalt conducator auto e vinovat;
- costuri estimative: taxa de timbru :8% din valoarea pretinsa, expertiza tehnica auto: 1000 lei, avocat:cat va intelegeti, in functie de valoarea pretinsa.
Pentru a recupera dauna in integralitatea sa, ba si ceva mai mult, trebuie de asemenea, sa solicitati si acordarea penalizarilor de intarziere de 0,2%/zi intarziere + dobanda legala si, bineinteles, toate cheltuielile pe care le faceti pentru se finaliza cu bine procesul.
Pare mult si dificil, insa e mai bine decat sa renuntati la dreptul dvs.si asiguratorul sa nu plateasca, desi ar trebui.