În situatia în care am primit decizia de pensionare , ca să îmi pot primi pensia trebuie să mi se facă decizie de încetare contract de muncă ? . Menţionez că lucrez la o firmă privată si am primit decizia de pensionare incepînd cu 16.11.2012. Conform legii în termen de 5 zile ar trebui să-mi se facă decizia de incetare CIM sau este la latitudinea conducerii firme cind se face ţncetarea CIM.
Ca sa stiu ce sa va raspund spuneti despre ce fel de pensie este vorba (pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata, pensie anticipata partiala sau pensie de invaliditate).
Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;...
...
(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)—j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
2. - Asadar cu data cand ati indeplinit conditiile de pensionare pentru limita de varsta angajatorul trebuia sa va inceteze contractul individual de munca (CIM).
- Apoi, de comun acord, se putea incheia un nou CIM cu aceeasi data cu care s-a facut incetarea CIM precedent.
3. Pentru ca este vorba de pensie pentru limita de varsta aceasta poate fi cumulata cu un alt venit din salariu asa ca plata pensiei va incepe de la data prevazuta in decizia de pensionare.
Pensionare
solov
O colea a solicitat adeverinta pentru pensionare pentru limita de virsta in luna
februarie.Decizia a primit-o aprox. dupa 45-60 zile,insa nici acum nu a ... (vezi toată discuția)