avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Absent nemotivat in perioada de preaviz. Cum procedez?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Absent nemotivat in perioada de preaviz. Cum procedez?

Buna ziua,

Am un salariat care a fost concediat conf. art. 65 din Codul muncii. Refuza sa vina la munca cele 4 h. Cum procedez? El are preaviz pana pe 28.12.2012. Cum il pontez?Mentionez ca nu s-a mai prezentat la munca de 2 zile.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:02, 7 Decembrie 2012
Aveti doua posibilitati :
- fie o pontati nemotivata pe perioada cat lipseste , iar la sfarsitul perioadei de preaviz i se va inceta c.i.m. cu art.65 C.mun. ... perioada lipsa va fi mentionata in adeverinta de vechime

- fie demarati procedura cercetarii disciplinare , urmand ca la finalizarea acesteia sa fie aplicata o sanctiune disciplinara.
Multumesc pentru raspuns.
Mai am o intrebare. Este specificat in codul muncii ca salariatul concediat conf. art. 65 este obligat sa lucreze doar 4h/zi in perioada de preaviz sau trebuie sa lucreze 8h/zi?
Doar daca in c.i.m, CCM sau RI este specificat un program redus pe perioada preavizului, angajatorul trebuie sa-l respecte, in caz contrar, angajatul trebuie sa vina normal la lucru cele 8 ore.
In Codul Muncii nu este prevazut asa ceva ...
In CIM si RI nu este specificat asa ceva si societatea nu are un CCM la nivel de unitate. Am vazut ca in CCM sectorul constructii pentru anii 2012-2013 este mentionat acest lucru+salarii compensatorii : Art. 22
(1) Angajatilor carora li se desface contractul individual de munca din motive neimputabile lor, angajatorul le va comunica aceasta, in scris, cu 20 de zile lucratoare inainte.
(2) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze 4 ore pe zi de la programul unitatii pentru a cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul in conditiile stabilite de angajator.

Art. 24
La disponibilizarea salariatilor din motive neimputabile lor , angajatorii vor acorda plati compensatorii, functie de vechimea salariatului in cadrul societatii, de pina la 6 salarii minime negociate pe unitate, in afara drepturilor cuvenite la zi.

In acest caz angajatorul este obligat sa dea si salarii compensatorii?

Alte discuții în legătură

Contract colectiv munca ramura constructii birta birta contractul colectiv de munca la nivel de ramura constructii este valabil? (vezi toată discuția)
Concediere art.65 cristi058 cristi058 Cine imi poate spune si mie daca ai fost concediat cu articolu 65 alin.1 cate zile de preaviz si cat se munceste in preaviz 4 sau 8 ore, si daca se mai acorda ... (vezi toată discuția)
Concediere art 65 (1) desfiintare loc de munca anymaryh anymaryh Buna seara! va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri: 1. termenul de preaviz de 20 zile lucratoare este de la data comunicarii, de ex. prin posta, este ... (vezi toată discuția)