avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie pentru al doilea copil?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie pentru al doilea copil?

Buna ziua,
Am nascut in decembrie 2009,am fost in CCC 3 ani,iar acum cand m-am reintors la serviciu mi s-a spus sa-mi dau demisia.Sunt gravida cu al doilea copil si ar trebui sa nasc in iulie 2013,angajatorul nu stie ca sunt gravida iar.Le-am zis ca nu imi dau demisia,sa ma bage ei in somaj(desi cred ca nu pot beneficia de somaj pt ca am fost in CCC 3 ani),atunci mi-au facut o testare profesionala (codul muncii spune ca pentru o pauza mai mare de un an se da testare profesionala).
Ce pot face in situatia asta?
Daca imi desfac CIM pt necorespundere profesionala,ce se intampla?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:41, 7 Decembrie 2012
1. Daca va concediaza pentru necorespundere profesionala veti putea beneficia de indemnizatie de somaj (chiar daca ati fost in CCC pana la 3 ani).

2. Va redau din Codul muncii:

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Art. 62
(1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art.61 lit.b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
...
(3) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.

Art. 63
...
(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

Art. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin.(1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.

(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin.(1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.

(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin.(3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin.(2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
...

3. Daca veti considera ca nu se procedeaza conform celor de mai sus atunci puteti contesta decizia de concediere la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.

4. Adeverinta tip pentru somaj (Anexa 26) va cuprinde lunile lucrate dupa CCC si se completeaza (pana la 12 luni) cu lunile lucrate inainte de a intra in CCC.

5. Dar daca, inainte de a se emite decizia de concediere, faceti o scrisoare catre angajator prin care anuntati ca sunteti gravida si anexati si o adeverinta de la medicul de familie care sa ateste aceasta stare atunci nu va mai poate concedia deoarece nu-i permite Codul muncii:

Art. 60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
...
(2) Prevederile alin.(1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.


6. Apoi, fie ca veti fi in somaj sau la serviciu, veti putea beneficia de CCC pentru al doilea copil.
Ultima modificare: Vineri, 7 Decembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legala desfacerea cim pt necorespundere datorita starii de sanatate angajat Anastasia12 Anastasia12 Buna ziua! Profilul angajatului in firma unde lucrez presupune rezistenta la munca fizica, iar toate operatiunile si factorii de risc sunt in limitele ... (vezi toată discuția)
Concediere prares prares Cum se procedează la concediere în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă?... Si care sunt efectele? (vezi toată discuția)
Incetare cim necorespundere profesionala anymaryh anymaryh Buna ziua! Am urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati: avem o procedura de evaluare, in luna ian s-a facut evaluarea, un salariat a obtinut un punctaj mic ... (vezi toată discuția)