avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Patrimoniu Asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Patrimoniu Asociatie

Salut tuturor. Am o intrebare legata de patrimoniul necesar la infiintarea unei asociatii. Am inteles ca trebuie sa fie de cel putin salariul minim brut. Dar mai era mentionat si de asemenea ca ar mai putea fi totodata trecut ca patrimoniu si sediul acestei asociatii. As dori sa stiu cum as putea sa procedez in acest de-al doilea caz.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:45, 17 Februarie 2010
Patrimoniul initial al asociatiei - activul patrimonial, in valoare de cel putin un salariu minim brut pe economie, la data constituirii asociatiei, este alcatuit din aportul in natura si/sau in bani al asociatilor. In cazul aportului in natura, forma autentica a actului constitutiv si a statutului este obligatorie.
Aportul in natura reprezinta bunurile aduse de asociati la constituirea societatii comerciale sau ulterior, pe parcursul functionarii acesteia. Aportul in natura poate imbraca forma unor bunuri imobile (cladiri, terenuri), bunuri mobile corporale (marfuri) sau bunuri incorporale (creante, fond de comert).Aportul in natura poate consta in transmiterea catre asociatie a dreptului de proprietate sau a dreptului de folosinta asupra bunului in cauza.
Art.6 lit.f) din OG26/2000 aprobata prin L.246/.2005 prevad:
f) patrimoniul iniţial al asociaţiei; activul patrimonial, în valoare de cel puţin un salariu minim brut pe economie, la data constituirii asociaţiei, este alcătuit din aportul în natură şi/sau în bani al asociaţilor. În cazul aportului în natură, forma autentică a actului constitutiv şi a statutului este obligatorie;"
Daca va referiti la un imobil, unde va fi sediul asociatiei, se poate, cu respectarea dispozitiilor de mai sus.
Legat de patrimoniul asociatiilor as vrea sa intreb si eu daca acesta trebuie actualizat odata cu salariul minim pe economie in cazul asociatiilor deja infiintate.
Normal, asa ar trebui sa se faca ...
Multumesc pentru raspuns. As dori sa va intreb si ce pasi se fac in aceasta situatie.
De exemplu, asociatia s-a infiintat in anul 2008 cu un patrimoniu in valoare de 500 lei. Salariul minim astazi, este de 600 lei. Care este procedura de majorare a patrimoniului? Trebuie actualizat si actul constitutiv?

Alte discuții în legătură

Inregistrare asociatie - patrimoniu initial portik portik Care este patrimoniul initial al unei asociatii ? a) un salar brut pe economie ? (conf. OG nr.26/2000 art.6) sau b). doua salarii brut pe economie ( ... (vezi toată discuția)
Ong Mariralu Mariralu As dori sa stiu care este capitalul social minim pentru infiintarea unui .ONG. Multumesc! (vezi toată discuția)
Patrimoniu initial asociatie bogdan1601 bogdan1601 Buna ziua, Inteleg ca pentru infiintarea unei asociatii patrimoniul initial ar fi in valoare de minim un salariu brut minim pe economie ... adica 1050 ron in ... (vezi toată discuția)