avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescriere datorii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescriere datorii

Buna seara

Se da o problema cu 2 cunoscute, un om si o institutie a statului.
Pe 1 martie 2008 omul se duce la institutia statului si depune o cerere pentru a primi un ajutor banesc.

Pe 1 aprilie 2008, dupa ce s-a scarpinat temeinic in cap, dupa ureche si... prin alte parti, institutia statului ii trimite acasa o hartie prin care il anunta ca, in urma analizei temeinice si profunde a actelor depuse, EA, adica institutia statului, a decis sa ii acorde omului un ajutor banesc iar banii vor fi virati in cont.

Institutia statului se uita in buzunare dupa suma de bani, se mai scarpina in crestet, in cap, dupa ureche, in nas etc, trec 6 luni si ii vireaza suma in cont pe 1 octombrie 2008.

In 2012 se trezeste institutia statului sa zica (,) ca, deoarece omul nu si-a indeplinit obligatiile pe care si le-a asumat ca sa primeasca ajutorul, institutia statului a decis sa ii trimita proces verbal prin care omul este instiintat ca trebuie sa dea inapoi banii primiti. Hartia ajunge acasa la om pe 1 noiembrie 2012.

Intrebare:

1. care este termenul de prescriere, 3 sau 5 ani?

2. Daca termenul ar fi de 3 ani, cand se prescrie, pe 1 aprilie 2011, sau pe 1 octombrie 2011?

Multumesc mult celor care imi vor raspunde.

P.S. Uraaasc institutiile statului... #-o
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 20:54, 7 Decembrie 2012
Datoriile catre stat, in conformitate cu disp Codul de Procedura Fiscala care stipuleaza la art. 130, alin. (1), ca
dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani.

Termenul de prescriptie de 5 ani se aplica si creantelor provenind din amenzi contraventionale.
In cazul creditelor bancare, termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita incepe sa curga de la data scadentei obligatiei de plata, adica de la data la care trebuia achitata rata de catre debitorul obligatiei,,respectiv de la data ultimei rate de achitat, conform contractului incheiat cu banca.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai am ceva de facut katap katap In octombrie 2007 am imprumutat un prieten cu 20 000 ron ca sa si cumpere o masina noua si drept garantie, am luat o pe firma mea( cabinet medical) urmand ca ... (vezi toată discuția)
Perimare / prescriere executare silita dakko84 dakko84 Buna seara, Va retin atentia cu situatia in care ma aflu. In iulie 2006 am contractat un credit de nevoi personale. Am achitat ratele la timp pana in luna ... (vezi toată discuția)
Intrebare legata de concediere si somaj alecori alecori Sunt fosta angajata a ITM,concediata in 2010 (desi ma aflam in concediu medical,concediata fara preaviz si prin abuz de putere).Cu ajutorul sindicatului am dat ... (vezi toată discuția)