avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cuplu rezident in Franta separare si copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cuplu rezident in Franta separare si copil

Buna ziua,

Sunt în cuplu de 3 ani cu logodnica mea, si ea românca. Avem un copil de 2 ani pe care l-am facut din dragoste, cu planuri de viitor aici în Franta. Totul a fost minunat pâna acum 2 luni când am descoperit ca a luat legatura cu un fost personaj din viata ei, care locuieste în SUA, si vrea sa mearga sa-si faca viata cu el acolo.
Problema majora este ca vrea sa plece cu, copilul nostru.
Sunt un tatã responsabil, îmi iubesc copilul foarte mult!
Am încercat sa o rezonez cumva dar nu este deschisa nici unui compromis.
Eu sunt rezident francez, sunt stabilit aici de 15 ani, copilul este nascut aici.
Care sunt optiunile noastre ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:10, 8 Decembrie 2012
Procesul va avea loc in Franta.
Nu cred ca va reusi prea curand sa.plecu cu minorul in SUA.
Poate peste 2-3 ani si este.destul de.incert ca va reusi.
Raspunsul dumneavoastra ma încurajeaza foarte mult. Va multumesc.
Am uitat sa precizez ca am facut copilului act de nastere românesc prin consulatul român. Fiind nascut din 2 cetateni români era dreptul lui de care nu am vrut sa-l privez, chiar daca are certificat de nastere francez. De asemenea, i-am facut si pasaport românesc, mai mult din necesitate, pentru a putea merge cu totii în vacante fara probleme.
Toate acestea acum se întorc împotriva mea, pentru ca ea a ascuns aceste documente pentru a putea pleca cu el fara ca eu sa ma pot opune.

Ea ma ameninta în felul urmator: "Daca nu esti de acord sa plec cu, copilul în SUA, merg în România si deschid proces. M-am interesat si e dreptul meu sa deschid proces în România, pentru ca suntem toti 3 cetateni români. Iar tu o sa pierzi din start pentru ca tu nu ai nimic în România sa-i oferi copilului. O sa iau autoritatea pãrinteasca completa si nu o sa mai am nevoie de autorizatia ta sa plec cu el în SUA".
Întradevar, eu în România nu mai am nimic. Ea are familia, locuinta, relatii..
Mentionez ca nici copilul nu este cetatean francez, chiar daca are certificat de nastere francez. Daca eu dobândesc cetatenia, atunci si copilul o va primi din oficiu.

Schimba cu ceva opinia dumneavastra de mai sus dupa toate acestea ?
Va multumesc foarte mult
Mergeti de urgenta la un avocat acolo unde sunteti si deschideti o actiune privind copilul cat de curand. O impiedicati astfel ca plece in Romania cu cel mic. In Romania, as zice ca mamele sunt un pic avantajate cand e vb de stabilirea domiciliului copiilor, mai ales celor mai mici, intrebati deci si in Franta cum stau lucrurile in acesta privinta.
Daca ar fi sa va judecati in Romania, autoritatea parinteasca va fi exercitata in comun, dar domiciliul copilului va fi stabilit la mama. Daca vrea sa plece in Sua, ar trebui sa zica asta de la bun inceput, altfel, se judeca degeaba, nu va putea pleca.
In Romania poate sa plece cu copilul dar in conditiile legiferate de dreptul francez in conditiile in care copilul are dubla cetatenie.

Autoritate parinteasca totala nu va obtine nici in Romania si nici in Franta.

Problema insa se va elucia pe cale judecatoreasca la un moment dat indiferent unde se vor desfasura procesele.

Va putea obtine peste cativa ani castig de cauza in ambele tari, mama minorului avand sanse serioase insa nu imediat.

Daca va deschide proces in Romania va trebui sa va aparati corespunzator insa dupa parerea mea in cazul dvs. este competenta sa judece cauza instanta franceza si nu cea romana ceea ce ii poate genera probleme deosebit de serioase in ceea ce priveste calculele ei sub aspect judiciar.

In mod sigur va trebui sa aveti avocat angajat in Romania pentru a nu se intampla lucruri curioase in proces fiind in principal vorba de aparari in drept si nu in fapt.
Parerea mea este ca in Franta se va stabili in final ce se va intampla referitor la situatia de fapt.

Puteti deschide proces in Franta insa este complicat sa deschideti proces pentru ca riscati sa il pierdeti si consider ca este mai bine sa asteptati.
Este insa recomandabil sa consultati un avocat din Franta pentru a va estima in concret sansele referitoare la proces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cetatenia franceza lalea11 lalea11 Buna, M-am inscris pe form in speranta ca cineva ma poate ajuta cu problema mea. M-am casatorit pe 8 martie 2008, iar sotul meu a primit cetatenia franceza ... (vezi toată discuția)
Cetatenie franceza Antonia .i Antonia .i Buna ziua , ma puteți ajuta cu un răspuns ? Am ub băiețel de 12 ani născut in Franța , ambii părinți romani. Copilul nu are cetățenie romană , ... (vezi toată discuția)
Retinere copil in franta de catre tata, fara sa aiba custodie CiucleaFelicia42 CiucleaFelicia42 Buna ziua, am nevoie de un sfat. Copilul meu pleaca de cativa ani in fiecare vacanta cu tatal lui francez in Fr, la sotia acestuia si se intorc, tata si fiu, ... (vezi toată discuția)