avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1017 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Marturie mincinoasa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Marturie mincinoasa

Salut am si o speta. Un individ a fost trimis in judecata pentru violare de domiciliu art. 192 al 1, 2 CPP. Martorii audiati, p vat. au spus la politie ca l-au vazut intrand in curtea lor cu un cutit. In fata instantei si-au modificat declaratiile spunand ca in fapt sunt prieteni de familie si se viziteaza reciproc si ca acesta nu a avut un cutit ci doar o punga sau poate un ziar. A fost condamnat la 4 luni cu suspendare. Ulterior au fost chemati toti la politie pentru marturie mincinoasa. Cum sa procedeze mai departe? Sa nu dea declaratii la Politie, sa le mentina pe cele din fata Instantei?
Intrucat a fost aplicata pedeapsa cu inchisoarea de 4 luni cu suspendare, pentru infractiunea prevazuta de art.192 - violare de domiciliu, inseamna ca exista suficiente probe la dosar ca sa probeze comiterea infractiunii. Martorii au fost invinuiti de marturie mincinoasa tocmai in baza acestor evidente. A sustine aceste declaratii initiale, probabil ca ar duce la o condamnare si pentru acestia.
Este esential sa contacteze un avocat, pentru ca acesta sa studieze dosarul si sa va spuna cum este mai bine sa procedeze invinuitii.
Problema este ca ei nu au primit sentinta si nu stiu cum a motivat instanta. toti martorii au avut aceeasi declaratie.
"Inc. a venit la partea vatamata cu care se vizita frecvent, si-a luat sotia de la acesta dupa ce i-a dat 2 palme p. vat fiindca era gelos pe acesta si a dus-o acasa. Dupa 5 minute s-a intors la acesta sa discute cu el iar acesta nu i-am mai dat drumu la usa. Problema e acum ce sa faca la Politie. Cum dovedeste Parchetul/Instanta marturia mincinoasa? Cum sa se apere acestia la Pol/Parchet/Instanta?
Dv puteti solicita si testul poligraf,chiar daca nu este proba in instanta este relevant pentru organele de ancheta.Putetide asemenea solicita si confruntarea martorilor cu persoana respectiva daca pot deminstra ca au fost toti acolo , daca aveti avocat este si mai bine.
Speta relatata de Dvs este un caz tipic de a se rezolva pe calea medierii. Astfel, din ce inteleg, partile aflate in conflict, s-au impacat. In aceste conditii, in loc sa isi schimbe declaratia in instanta, partile ar fi putut merge la judecata cu un acord de mediere, caz in care judecatorul ar fi luat act de intelegere, urmarirea penala ar fi incetat iar persoana respectiva ar fi scapat de condamnare respectiv cazier. In cazul de fata sugerez sa mergeti la politie pe aceeasi idee: ca a existat un conflict, ca ati incercat sa rezolvati ulterior conflictul pe cale amiabila si din discutiile rezultate a reiesit ca a fost vorba de o confuzie, ca primele declaratii le-ati dat sub efectul emotiei si a unei vizibilitati reduse, acesta fiind motivul pentru care cele 2 declaratii nu corespund intrutotul.
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Martor - marturie mincinosa xuser xuser Pe scurt: vin 5 sa ma bata. Politia il prinde pe unul iar ala cheama ,sa zicem, pe 2 dintre complici ca martori (mincinosi evident). Daca din martori devin ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa pentru marturie mincinoasa ContSters75393 ContSters75393 Ce pedeapsa i se aplica unei persoane care ulterior se dovedeste ca a depus marturie mincinoasa?Va adresez aceasta intrebare pentru ca as vrea sa deschid ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa intr-un caz de crima lifestolen_21 lifestolen_21 Buna dimineata! Am o mare nelamurire intr-un caz de crima,un baiat,impreuna cu fratele sau si inca un prieten au fost atacati de 7 indivizi,atacatorii find ... (vezi toată discuția)