avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1041 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Marturie mincinoasa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Marturie mincinoasa

Salut am si o speta. Un individ a fost trimis in judecata pentru violare de domiciliu art. 192 al 1, 2 CPP. Martorii audiati, p vat. au spus la politie ca l-au vazut intrand in curtea lor cu un cutit. In fata instantei si-au modificat declaratiile spunand ca in fapt sunt prieteni de familie si se viziteaza reciproc si ca acesta nu a avut un cutit ci doar o punga sau poate un ziar. A fost condamnat la 4 luni cu suspendare. Ulterior au fost chemati toti la politie pentru marturie mincinoasa. Cum sa procedeze mai departe? Sa nu dea declaratii la Politie, sa le mentina pe cele din fata Instantei?
Medierea nu poate functiona in aceasta speta, deoarece nu este vorba de un drept asupra caruia partile por dispune. Atata timp cat instanta s-a sesizat din oficiu pentru comiterea infractiunii de marturie mincinoasa, martorii implicati vor raspunde conform al.3, cu aplicarea circumstantelor atenunate potrivit art.76, deoarece in cauza a avut loc condamnarea printr-o hotarare judecatoreasca.

Cod penal Art. 260 - Mărturia mincinoasă
Fapta martorului care într-o cauză penală, civilă, disciplinară sau în orice altă cauză în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase, ori nu spune tot ce ştie privitor la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Fapta prevăzută în alineatul precedent nu se pedepseşte dacă, în cauzele penale mai înainte de a se produce arestarea inculpatului, ori în toate cauzele mai înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, martorul îşi retrage mărturia.

Dacă retragerea mărturiei a intervenit în cauzele penale după ce s-a produs arestarea inculpatului sau în toate cauzele după ce s-a pronunţat o hotărâre sau după ce s-a dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, instanţa va reduce pedeapsa potrivit art. 76.

Dispoziţiile alin. 1-3 se aplică în mod corespunzător şi expertului sau interpretului.

Avand in vedere cele de mai sus, martorii pot sustine in continuare ca nu au mintit, si isi asuma rezultatul acestor noi declaratii, ori pot recunoaste si atunci vor fi condamnati la pedeapsa redusa.

Martorii invinuiti care au fost citati, pot anunta organul de cercetare ca nu se pot deplasa la data la care au fost citati (daca exista:motive medicale, deplasare in afara localitatii, deces in familie, etc) si sa solicite alta data......intre timp avocatul va sti ce are de facut si cum sa ii sfatuiesca.
Nu mai stati pe ganduri si angajati un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martor - marturie mincinosa xuser xuser Pe scurt: vin 5 sa ma bata. Politia il prinde pe unul iar ala cheama ,sa zicem, pe 2 dintre complici ca martori (mincinosi evident). Daca din martori devin ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa pentru marturie mincinoasa ContSters75393 ContSters75393 Ce pedeapsa i se aplica unei persoane care ulterior se dovedeste ca a depus marturie mincinoasa?Va adresez aceasta intrebare pentru ca as vrea sa deschid ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa intr-un caz de crima lifestolen_21 lifestolen_21 Buna dimineata! Am o mare nelamurire intr-un caz de crima,un baiat,impreuna cu fratele sau si inca un prieten au fost atacati de 7 indivizi,atacatorii find ... (vezi toată discuția)