avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Buna seara,
eu si sotul meu ne confruntam cu o problema putin mai dificila si anume: dintr-o casatorie anterioara, sotul meu are o fiica in varsta de 13 ani. Anul acesta, s-a pronuntat divortul si cum se intampla la astfel de procese, copilul s-a incredintat mamei spre crestere, tatal este obligat sa plateasca 1/4 din salarul de la SC. X.SRL, tutorele micutei ramanand amandoi, iar mama a ramas pe numele dobandit din casatorie.De 2 ani incoace, fosta sotie lucreaza in italia, iar fetita a ramas in cresterea bunicilor.Tatal fetei, fiind sofer de meserie, era deseori plecat in strainatatea. In momentul cand s-a depus cererea de divort, tatal fetei si-a gasit un servici stabil in Germania si a hotarat sa se stabileasca acolo, ceea ce este mentionat si in sentinta de divort.Mama fetei, s-a prezentat la fiecare termen,chiar daca trebuia sa vina lunar din Italia, pt a dovedi ca se afla acasa.Odata terminat divortul, s-a stabilit definitiv in Italia.Fetita, dupa ce a terminat clasa a 6 a, s-a mutat la mama ei in Italia, asta insemnand din august a.c.Incepand cu luna respectiva, sotul meu i-a trimis lunar, o suma de bani.Deoarece doamna nu este multumita, ne cere mai mult si ne ameninta cu proces. Noi am dori sa stim cum decurge un astfel de proces, tinand cont, ca sotul meu s-a stabilit in Germania, iar ea nu mai poate dovedi ca locuieste la adresa din buletin, deoarece locuinta apartine socrilor mei, ci in Italia.1/4 din salar reprezinta salarul net impartit la 4, sau se scad cheltuielile cu chiria, mancarea, etc si din suma ramasa 1/4 trebuie sa plateasca? Si presupunand ca, instanta il obliga pe sotul meu, la o suma, pe care el momentan nu si-o permite sa o plateasca, ce se poate intampla?Il poate obliga in vreun fel?
Iar a doua problema, ar fi ca fosta sotie a ramas pe numele dobandit din casatorie.Datorita faptului, ca are datorii la banci, socrii mei sunt deranjati cu tot felul de somatii.S-ar mai putea face ceva?
V-as fi recunoscatoare, daca exista cineva care sa imi raspunda la intrebari!
O seara placuta!
Sunt de interes pentru dvs., urmatoarele articole din Codul Civil si Codul Muncii:

Art. 529 - Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

Codul Muncii - Art. 169
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

(3) În cazul pluralităţii de creditori ai salariatului va fi respectată următoarea ordine:
a) obligaţiile de întreţinere, conform Codului familiei,respectiv Codul civil;
b) contribuţiile şi impozitele datorate către stat;
c) daunele cauzate proprietăţii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.
Dupa cum vedeti, prima data se retine din salariu obligatia de intretinere si de abia dupa aceea celelalte creante. Celelalte creante nu inseamna chiria sau cheltuielile cu cele necesare traiului, ci doar ce prevede legea, dar nu i se poate retine sotului dvs. mai mult de jumatate din salariul net lunar. Daca in afara de salariu, sotul mai are si alte venituri declarate, atunci trebuie sa plateasca 1/4 din totalul veniturilor.


Art. 530 - Modalităţile de executare
(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere. Dispoziţiile art. 529 alin. (2) şi (3) rămân aplicabile.
Cota procentuala de 1/4, se modifica doar in cazul in care apare un bebelus si in familia dvs.

Art. 531 - Modificarea şi încetarea pensiei de întreţinere
(1) Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.
(2) Pensia de întreţinere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei.

Fosta sotie are dreptul de a solicita, marirea pensiei de intretinere, daca veniturile sotului dvs. au crescut.

Referitor la somatiile pe care le primesc socrii dvs., este suficient ca acestia sa anunte institutiile respective ca fosta sotie nu mai locuieste fizic, la acea adresa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De unde pot știi cât trebuie sa plătească pensie alimentara ... Pufi1982 Pufi1982 De unde pot știi cât trebuie sa plătească pensie alimentara fostul soț? Cum pot sa l fac sa plătească pensie alimentara din urma dacă el nu vrea? ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara ContSters352365 ContSters352365 Am un copil rezultat in urma căsătoriei cu fostul soț, a-s dori sa stiu ce sa intampla cu pensia alimentara in cazul in care el are cel de-al doilea copil, ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentară StuAli StuAli Bună ziua. Eu și fostul meu soț am divorțat si avem un copil care locuiește în România cu fostul meu soț. La procesul de divorț s-a stabilit pensia ... (vezi toată discuția)