avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Leasing Masina - Proces pierdut
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Leasing Masina - Proces pierdut

Buna ziua,

Acum un an am avut un accident cu masina, rezultand intr-o dauna totala. Masina a fost achizitionata in anul 2009 Noiembrie. Tin sa mentionez ca masina a fost cumparata in leasing.

In urma accidentului cei de la firma asiguratoare n-au acceptat dauna, ei oficial nu au afirmat sau mentionat ca masina nu ar fi dauna. Motivul lor ar fi fost ca accidentul nu s-ar fi produs in locul mentionat cu toate ca in momentul impactului o alta masina a fost implicata, era parcata pe partea dreapta dar nu a fost nici o problema pentru proprietar sa isi incaseze asigurarea.

A urmat un proces de un an, timp in care cei de la Leasing au bagat masina la licitatie fara ca sa fiu intrebata. Intamplator am aflat ca masina este pusa pe acel site, unde se vand epave, masina tin sa mentionez (epava), pentru ca nu se mai poate circula cu ea este in posesia mea. Am fost contactata de un domn de la asigurari in care mi s-a prezentat o 'oferta' in care daca cedez epava, mi se va da o suma de bani, infima pe langa cat am platit, aceasta nu a venit dintr-un mesaj oficial ci dintr-un email.

Totodata ei au dus cazul la executori fiindca am primit acasa o instiintare cum ca ar trebui sa duc epava la firma lor.

Intrebarea mea este de cand o firma de asigurari, la care platesc ratele in mod constant (pana la data accidentului), devine proces de investigatie. Accidentul reiese clar ca s-a intamplat acolo, eu nu am mai avut procese de dauna si nu am mai fost implicata in vreun accident in 25 ani de condus. O consider rea vointa si un act de jonglare printre legi pentru a incerca sa obtina un lucru pentru care eu am muncit.

Tin sa mentionez ca de 1 an de zile, am pierdut si afacerea pe care o aveam, nefiind cu putinta sa ma deplasez, masina fiind un bun necesar pentru a-mi asigura continuitatea mea si a firmei pe care o conduceam.

Primul proces a fost pierdut, doarece nu am avut atasat la dosar actele necesare. Fara nici o discreditare dar am fost reprezentata de cine nu trebuia, fugand, nemairaspunzand la telefon.

Acum am inceput un alt proces si sunt programata la jumatatea anului viitor insa nu stiu ce sa fac, mi-a venit somatie de la executor sa predau masina in termen de o zi.

Ce pot face, ce ma indrumati sa fac?

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 17:11, 14 Decembrie 2012
Trebuie sa clarificati cateva aspecte importante:

1. Ati cumparat masina achitand-o integral sau este inca in leasing. DVS. sunteti proprietar sau utilizator.
Daca sunteti inca utilizator, adica nu ati inchis contractul de leasing vi se aplica clauzele contractului de leasing/inchiriere.

2. Referitor la proces nu ati precizat ce calitate procesuala aveti ( parat , reclamant, chemat in garantie , tert poprit, etc) si cu cine anume va judecati si care este obiectul procesului.

3. Precizati ce a dispus instanta de fond.

Va multumesc frumos pentru raspuns,

1. Masina este cumparata in leasing, eu fiind utilizator. Contractul se intinde pe o perioada de 5 ani, eu achitand 20 rate + 1 avans de 20%. Masina inca se afla in leasing.

2. Eu am fost cea care a intentat proces, ma judec cu Porsche Leasing + Porsche Asigurari.

3. Raspunsul instantei pentru primul proces, cel incheiat, a fost acesta:
Solutie: Respinge, ca neîntemeiată, cererea de emitere a somaţiei de plată, formulată de reclamanta <...> în contradictoriu cu pârâta SC PORSCHE BROKER DE ASIGURARE SRL. Irevocabilă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 14.08.2012.
In mod corect instanta a respins SOMATIA DE PLATA, deoarece nu aceasta este calea corecta ci actiune pe dreptul comun.

Dvs. ati ales o cale de judecata pentru o creanta certa, lichida si exigibila, ceea ce nu era cazul avand calitate de utilizator, creanta trebuind probata si dovedita,nefiind proprietarul autoturismului.

Formulati actiune pe dreptul comun, in baza drepturilor pe care le aveti conf. contractului de leasing si a contractului de asigurare CASCO.

Motivati-va foarte bine actiunea, atat in drept cat si in fapt, si depuneti/solicitati toate probatoriile pe care va intemeiati pretentiile.
In acest sens va sfatuiesc sa apelati la serviciile unui avocat, care sa va reprezinte in instanta.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Decembrie 2012
ContSters258148, utilizator
Am rugamintea sa imi spuneti care sunt sansele si care sunt pasii de urmat ca eu sa nu fiu obligata sa platesc taxele restante tinand cont de faptul ca executorul mi-a trimis o alta somatie instiintandu-ma ca a procedat la oprirea conturilor bancare pana la concurenta sumei x, compusa din rate leasing restante + cheltuieli efectuate recuperari + cheltuieli executare silita + onorariul de executare.

Mai exista alta somatie venita zilele trecute in care imi cere sa predau masina dar pe nicaieri nu a fost prevazut ca masina este dauna.
O masina in leasing este o masina este o masina inchiriata. Acuma nu stim daca dupa accident vi sau mai emis in continuare facturi si daca leati achitat la companie sau daca ati fos cu ratele la zi in data accidentului. Sant doua aspecte importante. Dupa cum ati mentionat ati platit doar 20 de rate din 60 asa ca au mai ramas 40 de rate . Asigurarea casco este in favoarea proprietarului si nu a utilizatorului. . In mod normal la dauna totala banii i ia porsche leasing si fac iei un calcul avansul d vs +ratele platite si reiese o suma de X bani . porsche va face o ofetra de a cumpara o noua masina iar suma X sa fie folosita ca avans .Nu va facut o oferta de genul acesta sau ceva asemanator?

De regula compania de leasing face asigurarile o companie de asigurari care este o firma serioasa .Si eu am un leasing la aceasta si anul trecut am avut un accident desigur nu dauna totala dar nu am avut nici un fel de probleme, am dus masina la reprezentanta am predato si mau sunat iei cand a fost reparata( reprezentanta ocupanduse de tot)

D vs nu aveti treaba cu firma de asigurari ci cu broker pentru ca cu iei aveti contractul de asigurare iar beneficiarul politei de asigurare este x cum am mentionat mai sus.. Daca dupa accident porsche va mai emis facturi si nu au fost achitate este cam greu sa mai vedeti ceva.x va spune clar ca conform contractului d vs ati platit cele 20 de rate dar ati si beneficiat 20 de luni de masina INCHIRIATA !!!
Ultima modificare: Vineri, 14 Decembrie 2012
andreigrigoriu, moderator

Alte discuții în legătură

Dauna totala alexutu alexutu Buna seara! Am fost implicat intr-un accident de circulatie din care a rezultat avarierea autoturismului meu si ranirea sotiei vinovat fiind un taximetrist ... (vezi toată discuția)
Casco tantelu tantelu Am cumparat o masina in leasing, si in urma unui accident de masina , pentru care eu nu am fost vinovat am descoperit ca nu am Asigurare Casco. Am in ... (vezi toată discuția)
Dauna totala autoturism leasing razvan102683 razvan102683 Buna ziua. Vreau sa va intreb si eu cate ceva. Am avut un accdent rutier in data de 06.03.2010 din care a rezultat dauna totala a autoturimului meu. Cineva a ... (vezi toată discuția)