avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 329 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plangere prim-procuror importiva ordonantei + ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Plangere prim-procuror importiva ordonantei + reclamantului

Buna ziua,

Mi s-a facut o plangere penala prin care am fost invinuit pe nederept ca am lovit pe cineva. Nu exista nicio proba, niciun act medical, este doar marturie contra marturie.

Din rezolutia organului de ancheta reiese ca fapta comisa nu prezinta gravitatea unei infractiuni, prin urmare s-a propus NUP. Totodata se mentioneaza ca s-au adus minime atingeri valorilor sociale, drept pentru care procurorul mi-a aplicat o amenda cu caracter administrativ in valoare de 150 lei.

Intentionez sa fac plangere la prim-procuror conf art. 278 CPP si totodata sa cer pedepsirea reclamantului si a martorului acestuia conf. art 259 CP, pentru invinuire mincinoasa, respectiv marturie mincinoasa.
Repet: fapta reclamata nu s-a petrecut! Scopul reclamatiei a fost doar pentru a-si 'face' probe intr-un proces civil, prin care sa lase impresia ca sunt o fire violenta.

Intrebarea este daca pot face cele doua plangeri intr-una singura (cu doua capete de cerere), catre prim-procuror, sau trebuie sa trimit doua plangeri, una prin care cer desfintarea ordonantei procurorului prin care sunt amendat si cealalta prin care cer pedepsirea invinuirii/marturiei mincinoase.

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 11 Decembrie 2012
lonita, utilizator
Cel mai recent răspuns: lonita , utilizator 09:42, 14 Februarie 2013
Avand in vedere ca interesul vizeaza 2 situatii si 2 persoane distincte,se impune sa promovati 2 plangeri distincte
Prima data trebuie sa faceti Plangerea impotriva masurilor sau actelor efectuate de procuror, plangere adresata Prim-procurorului. Pentru a nu decade din termen, trebuie sa contestati si in instanta rezolutia procurorului.....atentie, nu asteptati raspunsul Prim-procurorului, pentru ca nu va veti mai afla inlauntrul celor 20 de zile (acestea se scurg de la data de cand vi s-a comunicat rezolutia procurorului si nu de cand va comunica Prim-procurorul Ordonanta).

Pentru ca nu stiti cum se va solutiona plangerea impotriva rezolutiei procurorului, nici de catre Prim-procuror si nici de catre instanta, cred ca este mai bine sa asteptati ca sa existe ori o ordonanta favorabila ori o hotarare favorabila dvs.
In cazul in care se mentine rezolutia data de procuror, atat de prim-procuror, cat si de instanta, daca depuneti plangerea pentru marturie mincinoasa, riscati sa fiti acuzat de denunt calomnios, in cazul incadrarii la art 10. al.1 c.proc.pen.

Art. 10- Cazurile în care punerea în mişcare sau exercitarea acţiunii penale este împiedicată
Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă:
a) fapta nu există;

Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.

@Birou_de_Mediator.

Am inteles logica celor prezentate si va multumesc pentru sfat.
Mai am totusi o mica nelamurire cu privire la termen. Din ce inteleg eu, in cazul in care nu primesc un raspuns la plangere in termenul de 20 zile, din momentul expirarii acestui termen incepe sa "curga" noul termen de 20 zile in care ma pot adresa instantei. Cu alte cuvinte, pentru a putea adresa instantei de judecata, trebuie sa ma incadrez in termenul de 40 zile de la data la care am facut plangere impotriva rezolutiei procurorului.

Cu stima.

ART. 278^1, alin. 3:
"În cazul în care prim-procurorul parchetului sau, după caz, procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel, procurorul şef de sectie al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casatie şi Justitie ori procurorul ierarhic superior nu a solutionat plângerea în termenul prevăzut în art. 277 (n.a. 20 zile), termenul prevăzut în alin. 1 (n.a. 20 zile) curge de la data expirării termenului initial de 20 de zile."
Daca in termenul de 20 de zile dupa ce ati formulat plangere impotriva actelor/masuriolor dispuse de procuror,.nu primiti solutie,daca apreciati util si necesar va puteti adresa instantei de judecata
Aveti doar 20 de zile, de cand ati luat la cunostinta de rezolutia procurorului....cea in care ati primit amenda, si nu 20 de zile de cand va raspunde Prim-Procurorul. (oricum calculati nu sunt 40 de zile, ci doar 20 cu totul, termenele se calculeaza separat)
Este posibil sa nu primiti in termenul de 20 de zile raspunsul Prim-procurorului si daca asteptati dupa Ordonanta acestuia, decadeti din termenul de a merge in instanta.
Parerea mea este, ca sa faceti bine calculul zilelor (de la data postei sau de la data cand ati ridicat ordonanta de la parchet) si undeva in ziua 18 sa faceti actiune si in instanta.....ca sa stati linistit dupa aceea ca nu ati depus in ultima zi actiunea.

Cititi si dicutiile referitoare la calculul termenelor
www.avocatnet.ro/content/for...
Aici aveti model de plangere impotriva rezolutiei procurorului
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Marți, 11 Decembrie 2012
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator

Alte discuții în legătură

Marturie mincinoasa peraspera peraspera Marturie mincinoasa din cate am citit pe aici, se refera numai la o actiune a MARTORULUI. Dar, daca cineva iti face o actiune(civila) si scrie lucruri ... (vezi toată discuția)
Speta nutzzu nutzzu in urma cu 6 luni am fost am fost reclamat pt luare de mita .In urma cu o luna am primit NUP,iar in rezolutia respectiva,procurorul constata ca fapta nu ... (vezi toată discuția)
Este obligat procurorul sa precizeze pe rezolutia definitiva caile de atac-unde poti face recurs,in ce termen? ieseugenia ieseugenia Buna seara,in urma formularii unei plangeri penale ,-calomnie comandata ,repetata prin presa-am primit,dupa 6 luni,-pe 12 dec 2008-rezolutia definitiva cum ca ... (vezi toată discuția)