Buna seara,in urma formularii unei plangeri penale ,-calomnie comandata ,repetata prin presa-am primit,dupa 6 luni,-pe 12 dec 2008-rezolutia definitiva cum ca am dreptate dar ca fapta nu constituie caz penal.(in acest interval nu mi s-a luat nici o declaratie,nu m-a contactat nimeni..Era obligat procurorul sa mentioneze pe rezolutie caile de atac?Daca da,cui ma pot plange de faptul ca nu a facut acest lucru?Pot cere repunerea procesului in alt judet?Cui pot cere acest lucru?
Va multumesc,E.Ies
Da,procurorul trebuia sa mentioneze acest aspect.Adresati-va cu plangere la primul procuror al parchetului din care face parte procurorul de caz,impotriva acestei rezolutii.
Sincer nu am inteles la ce se refera...:"> Daca ii este favorabila respectiva rezolutie ce interes ar avea sa o atace? In plus de "rezolutia definitiva" n-am auzit niciodata...:">
Rezolutia nu imi este favorabila,dar procurorul recunoaste ca articolele din presa sunt mincinoase,insa spune ca articolul din Codul; Penal care prevedea pedeapsa pentru ziaristii mincinosi a fost abrogat.Uita ca ,Curtea Constitutionala a revenit asupra abrogarii,semnaland ca se incalca dreptul constitutional la demnitate si imagine.Procurorul spune ca parerea Curtii nu conteaza,pt ca nu se poate substitui Parchetului.Iar,uita ca odata publicata in MO,prevederea Curtii devine obligatorie..Si chiar ,sa presupunem,prin absurd,ca aceasta rezolutie mi-ar fi fost favorabila,discutam de principii.De aceea am intrebat simplu,daca este obligatorie precizarea cailor de atac de catre procuror.Dataa viitoare ,s-ar putea sa fie o rezolutie favorabila,dar cel favorizat sa vrea sa stie daca celalat il poate ataca.Legea trebuie sa fie principiala,indiferent daca rezolutia este sau nu favorabila unei parti.Ce nu intelegeti?
Credeam ca sunteti invinuitul :) Acea rezolutie poate fi atacata in termen de 20 de zile de la comunicare la prim-procurorul parchetului sau dupa caz, la procurorul ierarhic superior si in functie de raspuns o puteti formula si in instanta (vedeti art. 275 si urm. din codul de procedura penala)... datorita faptului ca in dreptul penal se aplica legea mai favorabila e important si cand s-a savarsit fapta (inainte de reincriminare sau dupa)... dar nimic nu va opreste sa continuati pe latura civila si sa cereti despagubiri.
faptul ca rezolutia procurorului se poate ataca este inscrisa pe o "hartie " separata care insoteste "rezolutia" si numita Comunicare. Dar daca Rezolutia a fost comunicata in 12.12.2008 a trecut termenul de 20 zile pentru contestarea rezolutiei procurorului de caz. daca v-ati fi constituit parte civila ( adica daca cereati daune morale si materiale ) va judecati in civil mai departe.