avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 993 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... dreptul la pensia de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

dreptul la pensia de urmas

Va rog sa ma ajutati pt o problema in legatura cu pensia de urmas
Tatal meu a decedat in 2007 in februarie la varsta de 59 de ani avea o pensie de 820 de lei,
mama lucreaza la o scoala generala ca ingrijitor curatenie are 58 de ani si 5 luni poate sa iasa in pensie de urmas dupa tata fara sa mai lucreze si sa nu isi faca pensie de boala pana la implinirea varstei limita de varsta de 60 ani sa iasa in pensie de urmas Va rog sa ma ajutati cu un raspuns si cum ar trebui mama sa procedeze in cazul in care se poate.
Cel mai recent răspuns: abel , utilizator 12:06, 6 Februarie 2009
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 10 ani.
De asemenea, sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.
Acte necesare pentru obtinerea pensiei de urmas:
- cerere tip
- certificatul de deces (original si copie), cauza decesului pentru sustinatorul decedat care nu are calitatea de pensionar
- adeverinta de studii pentru urmasii copii peste varsta de 16 ani
- actul de identitate al solicitantului
- carnet de munca (original si copie)
- livret militar (original si copie)
- acte de stare civila ale solicitantului si ale urmasilor din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul
talonul de pensie al decedatului
Cererea, impreuna cu actele doveditoare, se depune de catre solicitant, in termen de 90 de zile de la data decesulului sustinatorului sau in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor.
Documentele se depun la Casa Judeteana de Pensii de care apartineti.
Multumesc mult de tot domnului elis pt ajutor si poate am uitat sa mentionez ca tata a avut pensie la limita de varsta si ani lucrati 30 ani au fost casatoriti parinti mei timp de 27 de ani mama are o vechime in munca de 23 de ani si are 58 de ani si 4 luni de aceea apelez la dvs sa ma sfatuiti daca mama are dreptul sa iasa in pensie de urmas dupa tata dar daca isi baga lichidarea la zi de la scoala generala de unde lucreaza sa se incadreze ca varsta fara a mai fi necesar sa astepte sa implineasca varsta pt a putea iesi in pensia ei de drept pe urma sa opteze pt cea de urmas
Eu sa ma refer pt lichidarea la zi fara a mai fi necesar o asa zisa pensie de boala care sa o ajute sa numai mearga la lucru pana la obt pensiei de urmas deci sa sara peste etapa de pensie de boala si sa renunte la servici si in cele din urma sa ia direct pensia de urmas de la varsta aceasta de 58 de ani si 4 luni. Va rog sa ma scuzati ca insist atat de mult dar nu am de la cine sa primesc niste informati clare care sa ne ajute. SI va rog inca odata sa ma iertati ca am scris atat de mult :) Multumesc mult pt ajutor
Mama dvs poate beneficia de pensie pentru limita de varsta incepand cu Iunie 2009, respectiv la implinirea varstei de 58 ani si 7 luni - am luat in calcul ca fiind nascuta in noiembrie 1950 (avand in vedere ca are varsta de 58 de ani si 4 luni).

Prin urmare, mama dvs poate opta intre cele doua pensii care este mai avantajoasa.
Multumesc mult de tot pt raspuns acum am inteles

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas, optiune vyca2007 vyca2007 Am o mare rugaminte ,sa-mi spune-ti si mie daca in urma decesului tatalui meu ,care avea o pensie de 1100 ron,mama ar putea sa renunte la pensia ei de 500 lei ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas Elena220563 Elena220563 As dori sa stiu daca pot beneficia de pensie de urmas,sotul meu in varsta de 54 de ani ,pensionat pe caz de boala a decedat in urma cu 3 luni,beneficiind de ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas sot/sotie ContSters79066 ContSters79066 Tata a decedat pe 03.03.2009 si a beneficiat de o pensie de 729 lei. Mama are o pensie in suma de 612 lei, au fost casatoriti 52 ani, iar mama este invalida de ... (vezi toată discuția)