avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Insolventa / Faliment SRL vs. raspundere asociat (nu ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Insolventa / Faliment SRL vs. raspundere asociat (nu administrator)

Buna ziua, sunt asociat intr-un SRL fara a fi administrator. NU m-am implicat in conducerea SRLului, nu am semnat acte, nu am facut acte de administrare, nu am cunostinta de activitatea SRLului de aprox 8 ani (daca are importanta).
Mai deunazi am primit o instiintare (notificare) de la un cabinet de insolventa cum ca sa depun diverse acte (bilant, lista cu bunurile, lista cu creditorii ...etc, acte cerute de aceasta procedura). Nu am nici un act din cele mentionate intrucat asta este situatia (eu am trait in alta parte a tarii, etc, nu intru in detalii) si nu m-am implicat in aceasta firma. NU am avut beneficii (salariu, dividende, masina etc .. nimic) de pe urma acestui SRL. In plus, la data la care eu aveam ultimele informatii (acum 8 ani) firma nu avea nicio datorie.
Administratorul nu este de gasit, i se cunoaste adresa din buletin dar nu locuieste acolo.
M-am deplasat la cabinetul de insolventa si am aflat ca firma are datorii la impozite locale si la DGFP (cateva zeci de mii lei noi, daca conteaza) care probabil au si cerut falimentul. Am explicat practicianului in insolventa care este situatia cunoscuta de mine si care este relatia mea cu firma si mi-a cerut sa dau o declaratie in care sa mentionez cele spuse de mine. Am plecat, urmand sa revin cu declaratia respectiva, precum si sa incerc sa il caut pe administrator, desi stiu ca nu este de gasit.
Intrebarea este: Exista in practica curenta, situatii in care asociatul (eu) poate fi considerat raspunzator (poprit, executat, etc) pentru aceste datorii ale SRLului, ...mai concret la situatia prezentata de mine?
Multumesc.

P.S. daca pentru raspuns mai sunt necesare alte elemente (pe care eu nu le intuiesc acum) va rog sa imi spuneti
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 13:51, 8 Ianuarie 2013
Dvs. in caltat de asociat al societatii veti raspunde doar in limita participarii la capitalul social al societatii.
Multumesc pentru operativitate.
- Insist cu inca o intrebare (doua), cunoasteti din practica ca asa stau lucrurile sau dpdv teoretic? Deoarece dupa ce am citit L85/2006 si unele articole (art.138) asa imi place si mie sa cred ca sa va intampla ... insa nu vreau sa am surprize in realitate.
- Sedinta de judecata pentru falimente, este publica? Adica, pot sa particip la ea?
Da, este publica si este chiar indicat sa mergeti acolo. Nu sunteti in nici un pericol...
Pentru sume mult mai mari ANAF-ul a cerut la faliment atragerea raspundererii administratorilor, deci nu a asociatilor, si le-a fost respinsa actiunea.
Multumesc.
Daca administratorul, nu se prezinta, nu este de gasit, nu aduce actele firmei catre practicianul in insolventa etc, ce se intampla?, cine "raspunde" ca sa zic asa? adica ... nu vreau sa fiu in situatia ca la scoala : "unii elevi lipsesc iar profesorul se supara si ii pedepseste pe aia din clasa, doar pentru ca sunt acolo". Cu alte cuvinte, sa nu se mearga pe ideea daca tot l-am agatat pe unul (pe mine) hai sa-l executam pe asta ... gasindu-se justificari de genul "ca nu l-am supravegheat pe administrator" de exemplu
Completare: atragerea raspunderii poate fi solicitata si de catre lichidatorul judiciar, daca acesta considera ca sunt intrunite conditiile art.138 din Lg.85/2006. Vorbesc in cunostinta de cauza, credeti-ma. Am vazut sentinte de atragere raspundere patrimoniala si pt.sume foarte mici de cateva zeci sau sute de lei noi (RON).

Alte discuții în legătură

Afp da in judecata administratorul dupa pronuntarea definitiva a falimentului societatii CRISAR CRISAR Buna ziua. Va rog frumos sa ma lamuriti asupra legitimitatii actului de a aduce in fata instantei a unui administrator si asociat unic al unei s.r.l. dupa ce ... (vezi toată discuția)
Insolventa, atragerea raspunderii danutsim danutsim Buna ziua.In anul 2011 am avut probleme cu firma din cauza crizei.Am inceput procedura insolventei in speranta ca o pot redresa.Din anumite motive nu am putut ... (vezi toată discuția)
Se poate inchide un s,r,l, cu datorii la fisc? valyyyy valyyyy poate sa mi sp cineva cat costa inchiderea unei societati cu datori la stat si ce obligatie ai ca si termen de plata la stat ... (vezi toată discuția)