avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa pentru autovehicul inmatriculat
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa pentru autovehicul inmatriculat

Buna ziua,

As dori sa cumpar un autovehicul inmatriculat in Ro si pentru care la momentul inmatricularii nu s-a platit taxa de poluare/inmatriculare fiindca atunci nu era in vigoare; Am inteles ca de la 1 ian 2013 se va plati o taxa auto pentru transfer proprietate; Stie cineva daca este adevarat si daca se aplica exact de la 1 ian 2013? Am incercat sa fac toata procedura acuma in decembrie dar din cauza ca programarea la RAR dureaza foarte mult nu o sa reusesc sa rezolv in decembrie;

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters215404 , utilizator 23:46, 12 Decembrie 2012
Orice operatiune de vanzare - cumparare a unui autoturism folosit presupune transferul dreptului de proprietate de la vanzator catre cumparator, devenit noul proprietar al vehiculului. Procedura se numeste transcriere, iar costurile pe care le presupune variaza intre aproximativ 40 si 250 de lei, in functie de masa autoturismului si pastrarea sau nu a vechilor numere de inmatriculare.

Operatiunea de transfer a dreptului de proprietate este reglementata de articolul 8 din Ordinul MAI nr. 1501/2006 privind procedura inmatricularii, inregistrarii, radierii si eliberarea autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor.

Transcrierea unui autovehicul se solicita de catre noul proprietar (cumparatorul) la ghiseele Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule.

In total, costul transcrierii poate ajunge si la aproape 250 de lei, daca cumparatorul doreste sa schimbe numerele de inmatriculare cu unele noi, pentru ca va plati atat contravaloarea unor noi placi de inmatriculare, cat si o taxa de inmatriculare.

Totusi, daca numerele vechi se pastreaza, singura taxa care trebuie achitata este cea pentru un nou certificat de inmatriculare, in valoare de 37 de lei.

Iata care sunt actele necesare pentru a realiza transferul dreptului de proprietate de la vanzator la cumparator:
 Cererea de transcriere a solicitantului (cumparatorul);
 Fisa de inmatriculare, completata, semnata si stampilata atat de vanzator, cat si de cumparator. Documentul trebuie vizat la organul fiscal teritorial competent (in locul vizei fostului proprietar, se poate depune certificatul de atestare fiscala emis de organul fiscal teritorial competent);
 Cartea de identitate a vehiculului, in original si copie;
 Documentul care atesta dreptul de proprietate, in original si copie;
 Actul de identitate al solicitantului, in original si copie;
 Dovada efectuarii inspectiei tehnice periodice, in termen de valabilitate;
 Copia asigurarii RCA, incheiata pe numele cumparatorului pentru minim 6 luni, in termen de valabilitate;
 Dovada platii taxei de inmatriculare de 52 lei, in cazul vehiculelor cu masa mai mica sau egala cu 3500 kg, sau de 125 lei, in cazul vehiculelor cu masa
La intrarea in vigoare a Legii nr.9/2012 obligatia de plata a taxei de poluare intervine cu ocazia tanscrieri dreptului de properietate pentru absolut toate autoturismele care nu au achitat taxa de poluare (atat cele aduse din strainatate cat si cele care erau inmatriculate inainte de 2007) .

La 2 saptamani mai tarziu Guvernul vine cu OUG nr.1/2012 prin care suspenda dispozitiile referitoare la obligatia de plata a taxei pentru autoturismele inmatriculate inainte de 2007 in cazul transferului de proprietate iar obligatia de plata a texei de poluare ramane doar pentru autoturismele importate.

Tot Guvernul prin aceiasi OUG 1/20012 a stabilit ca suspendarea dispozitiilor se va face pana pe data de 1.01.2013 prin urmare daca nu se va mai prelungi suspendarea veti fi obligat la plata taxei de poluare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa auto 2013 ana612 ana612 Buna seara , vreau sa achizitionez un autoturism cumparat de nou din Romania in anul 2005 , inmatriculat in anul 2005 ( in acest an nu se platea taxa de prima ... (vezi toată discuția)
Timbru mediu andreichirutza andreichirutza Buna ziua. Sunt in posesia unui autovehicul pentru care instanta de judecata a dispus inmatricularea fara plata a taxei de inmatriculare. Fac mentiunea ca ... (vezi toată discuția)
Inmatriculare autoturism calincimpean calincimpean Buna ziua, am cumparat un autoturism ,,mercedes c 220\\" in decembrie 2012 si am sentinta definitiva pentru inmatriculare fara taxa. Astazi m-am prezentat la ... (vezi toată discuția)