avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Revenire cu copil minor in Romania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Revenire cu copil minor in Romania

Buna ziua,

De aproape 10 ani locuiesc in Finlanda impreuna cu sotia. Intre timp avem si un copil de 6 ani. Eu sunt singurul care lucreaza aici, sotia mea face din cand in cand munca voluntara (neplatita). De mai multi ani doresc sa ma intorc in tara, dar sotia mea se opune constant. Desigur ca as vrea sa ajungem la o intelegere, dar inca nu s-a intamplat si consider ca am asteptat destul. Prin urmare m-am hotarat sa plec in cam 6 luni de acum. Evident ca as vrea sa-mi iau sotia si copilul cu mine, dar ma lovesc mereu de incapatanarea ei. Spune ca daca plec, isi gaseste ea de lucru acolo si vrea sa stea cu copilul in Finlanda.

Ma gandesc ca atunci cand ma intorc in tara peste 6 luni, vom merge oricum toti 3 in vacanta. Atunci nu as vrea sa-l mai las pe copil sa plece din tara numai cu mama lui (conform legii romane, copilul minor care pleaca din tara cu un parinte are nevoie de acceptul celuilalt parinte). Poate asa o conving si pe sotie sa nu mai plece.
Nu stiu daca e o strategie buna, dar nu prea stiu ce pot sa fac. Ar fi pacat sa ajungem la divort. In orice caz, nu pot lasa un copil atat de mic intr-o tara straina, cu mama lui care nu are nici un venit si nici o ruda sau prieten in Finlanda ....
Ma puteti sfatui daca este bine ce am planuit si ce alte optiuni as avea ?

Multumesc din suflet,
Florin

Citeste mai mult: [ link extern ]
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:46, 14 Decembrie 2012
sper ca nu vreti sa va invatam sa rapiti copilul in mod legal. aveti probleme cu sotia, divortati si faceti ce trebuie.
Se poate considera "rapire" acest caz ? Atunci de ce legea romana spune ca un copil minor nu poate iesi din tara decat cu acordul ambilor parinti ?
Iar sotia care pleaca cu copilul din tara (nu stiu cum, dar fara acordul celuilalt parinte) nu comite "rapire" ?

Multumesc
F.
1. Da

2. Pt ca asa e normal. Un copil are doi parinti

3. Puteti rezolva in instanta aceasta problema (daca sotia poate singura)
Daca cel mic calatoreste cu pasaport romanesc si ajungeti in Romania cu copilul, fara acordul dvs sau o hotarare judecatoresca, copilul nu va mai iesi din Romania.
Multumesc pentru raspunsuri. Din pacate cele doua raspunsuri de mai sus sunt contradictorii.
Domnul @vladfesan spune ca practic este rapire daca nu-mi dau acordul ca copilul sa iasa din tara numai cu mama. Cu alte cuvinte degeaba spune legea ca pot sa nu-mi dau acordul.
Doamna/domnisoara @gi_jane2 spune ca pot sa nu-mi dau acordul si copilul nu va iesi din tara, deci nu e rapire.
Ma puteti lamuri care e adevarul pana la urma ?

Multumesc,
F.

Alte discuții în legătură

Sa fie posibil? anton_vasilescu anton_vasilescu buna tuturor! este posibil ca sotia mea sa intenteze actiune de divort doar pentru ca vrea sa plece in strainatate (permanent)? si daca ar fi (nu are nimic ... (vezi toată discuția)
Cum scoti copilul din tara raluflory raluflory mare dilema mare ! cine ma poate ajuta. sunt si eu la inceput de drum.... speta: mama si tata sunt plecati in italia dar sunt despartiti (nu legal). fetita ... (vezi toată discuția)
Calatorie minor insotit de un parinte decasap decasap Buna ziua, am o intrebare la care nu am gasit raspuns pe forum. Sotia impreuna cu copilul minor vor calatori din Madrid in Chisinau si viceversa. Sotia are ... (vezi toată discuția)