avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... poprire asupra salariului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

poprire asupra salariului

Care este suma maxima care se poate popri din salariul unui angajat care are 2 titluri executorii, 1/3 sau 1/2 din salariul brut?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:28, 12 Decembrie 2012
1/2 din net
Art.169 C.mun.
----
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.
Conform codului de proc. civ :
1)Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii
2)Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

Asadar, la pct.b se stipuleaza ca se poate retine pana la 1/3 din venitul lunar, pentru alte datorii.

Punctul 2 nu se refera la faptul ca se poate retine pana la 1/2 daca sunt mai multe urmariri, de genul celor de la punctul a) si b)?

Nu se poate interpreta astfel: daca am doar "alte datorii", in speta credite bancare ca debitor si ca girant, sa se retina maxim 1/3 din venitul lunar net?
Cred ca dati o interpretare eronata textului din Codul de procedura civila. Codul muncii prevede destul de clar care este cuantumul retinerilor in cazul cumului de datorii.
asaveid a scris:

Nu se poate interpreta astfel: daca am doar "alte datorii", in speta credite bancare ca debitor si ca girant, sa se retina maxim 1/3 din venitul lunar net?

Nu, nu se poate interpreta asa, oricat de mult v-ati dori dvs.
Textul este clar.

Alte discuții în legătură

Poprire salar CORNEA ADRIAN CORNEA ADRIAN Am primit la institutie de la Administratia Finantelor Publice poprire pe salar. Va rog sa imi spuneti care este procentul maxim din salariu care poate sa mi ... (vezi toată discuția)
Proprire amalia20 amalia20 am doua propriri pe salar si in fiecare luna imi ia 50% din salar ce solutii am? sa nu imi mai retina asa mult ce pot face ? (vezi toată discuția)
Executare silita mihadoro07 mihadoro07 Am un salariat caruia i se retine deja 1/3 din salariu pentru o executare silita, in decembrie a mai venit o executare si acum in ianuarie inca una. Daca deja ... (vezi toată discuția)