avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Poprire salar
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Poprire salar

Am primit la institutie de la Administratia Finantelor Publice poprire pe salar. Va rog sa imi spuneti care este procentul maxim din salariu care poate sa mi se retina/lunar
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:59, 12 Noiembrie 2012
Daca este vorba despre o singura retinere , atunci procentul maxim este de 1/3 din salariu net ... daca sunt mai multe retineri, atunci procentul maxim este de 1/2 din salariul net.

art.169 alin.4 C.mun. : Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.

art.409 C.proc.civ.:
(1)Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

a)până la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlul de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;

b)până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2)Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
........

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprire amalia20 amalia20 am doua propriri pe salar si in fiecare luna imi ia 50% din salar ce solutii am? sa nu imi mai retina asa mult ce pot face ? (vezi toată discuția)
Oprire salariu ciprianhuzum ciprianhuzum Buna ziua la firma la care lucrez acum sase luni am pierdut niste bani din incasari. Firma a inceput sa imi retina din salariu cam 70% vreau sa stiu daca este ... (vezi toată discuția)
Paguba materiala rak0770 rak0770 Buna ziua, Suntem o firma de transport si un salariat a avariat o masina, intrand cu ea intr-un stalp. Avaria este in suma de 1800 lei. Ii pot retine ... (vezi toată discuția)