avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... oprire salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

oprire salariu

Buna ziua la firma la care lucrez acum sase luni am pierdut niste bani din incasari. Firma a inceput sa imi retina din salariu cam 70% vreau sa stiu daca este legal cea ce fac ei.va multumesc

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:17, 12 Iunie 2012
1. Art. 169 C.mun.
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
...
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.

2. art.409 C.proc.civ.
(1)Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

a)până la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlul de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;

b)până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2)Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

(3)Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă a acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
....

3. Avand in vedere textele de lege mai sus postate, retinerea facuta de catre angajator este nelegala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprire amalia20 amalia20 am doua propriri pe salar si in fiecare luna imi ia 50% din salar ce solutii am? sa nu imi mai retina asa mult ce pot face ? (vezi toată discuția)
Poprire salar CORNEA ADRIAN CORNEA ADRIAN Am primit la institutie de la Administratia Finantelor Publice poprire pe salar. Va rog sa imi spuneti care este procentul maxim din salariu care poate sa mi ... (vezi toată discuția)
Poprire pt o persoana cu copil si sot in intretinere... monalisaalina monalisaalina Am marea rugaminte sa imi spuneti in situatia in care se pun 2 poprii la un salar minim si anume 804 lei unei persoane care are in intretinere copil monor si ... (vezi toată discuția)