avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... relocare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

relocare

in cazul in care parintele care are si copilul in crestere doreste relocarea intr-o alta tara este nevoie de acceptul celuilalt parinte? se poate ca acesta sa nu fie intrebat?
multumesc pentru raspunsul dvs
Da are nevoie de acceptul celuilalt parinte. Daca acesta nu este de acord se poate obtine pe cale judecatoreasca. Ar fi nevoie si dedetalii. Le puteti trimite la cristinascripa@yahoo.com. Av. C.S
Da, este necesar acordul.

Formal, acordul se manifestă prin declaraţie autentică, în acest sens dată de părintele căruia nu i s-a încredinţat minorul. Se uzitează formulări de genul: sunt de acord ca minorul să se transfere sau să se stabilească definitiv în ....
Pe această declaraţie se aplică apostila sau se supralegalizează, după care ulterior se traduce în limba ţării în care va fi folosită. Inclisiv traducerea legalizată se va apostila sau se va supralegaliza.

In situaţia în care părintele în cauză nu îşi dă acordul (prin declaraţie autentică), sigura dvs. posibilitate rămâne introducerea unei acţiuni în instanţă prin care să solicitaţi, faţă de lipsa unui acord expres în acest sens din partea părintelui - pârât, să se autorizeze ca minorul ... , să se transfere/stabilească (sau altă formulare agreată de ţara în cauză) împreună cu părintele căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească în ţara ....

Prevederi legale incidente:

Ordonanţă nr. 65/1997, actualizata la data de 01/07/2004, privind regimul paşapoartelor în România - Extras:

" Art. 11. - (1) Persoana care a împlinit vârsta de 14 ani are dreptul la paşaport individual.
(2) La cererea ambilor părinţi ori a reprezentantului legal, în situaţii motivate, se poate elibera paşaport individual şi copiilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani; pentru minorul încredinţat unuia dintre părinţi prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, paşaportul individual se poate elibera la cererea părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat.
(3) Copiii până la vârsta de 14 ani pot fi înscrişi în paşaportul părinţilor ori al reprezentantului lor legal.
(4) Pentru înscrierea în paşaportul unuia dintre părinţi a copiilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani este necesar consimţământul scris al celuilalt părinte. Consimţământul scris nu este necesar pentru părintele căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă."

Lege nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului - MO 557 din 23/06/2004, în vigoare din 01.01.2005 (cu excepţia unor art. ce nu au incidenţă)
" Art. 18. - (1) Copiii neînsoţiţi de părinţi sau de un alt reprezentant legal ori care nu se găsesc sub supravegherea legală a unor persoane au dreptul de a li se asigura, în cel mai scurt timp posibil, reîntoarcerea alături de reprezentanţii lor legali.
(2) Deplasarea copiilor în ţară şi în străinătate se realizează cu înştiinţarea şi cu acordul ambilor părinţi; orice neînţelegeri între părinţi cu privire la exprimarea acestui acord se soluţionează de către instanţa judecătorească.
Art. 31. - (1) Ambii părinţi sunt responsabili pentru creşterea copiilor lor.
(2) Exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor părinteşti trebuie să aibă în vedere interesul superior al copilului şi să asigure bunăstarea materială şi spirituală a copilului, în special prin îngrijirea acestuia, prin menţinerea relaţiilor personale cu el, prin asigurarea creşterii, educării şi întreţinerii sale, precum şi prin reprezentarea sa legală şi administrarea patrimoniului său.
(3) În cazul existenţei unor neînţelegeri între părinţi cu privire la exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor părinteşti, instanţa judecătorească, după ascultarea ambilor părinţi, hotărăşte potrivit interesului superior al copilului.
Art. 124. - (1) Cauzele prevăzute de prezenta lege privind stabilirea măsurilor de protecţie specială sunt de competenţa tribunalului de la domiciliul copilului. "


Codul Familiei
" Art. 44. - În cazul schimbării împrejurărilor, la cererea oricăruia dintre părinţi sau a copilului, dacă acesta a împlinit vârsta de paisprezece ani, a autorităţii tutelare sau a vreunei instituţii de ocrotire, instanţa judecătorească va putea modifica măsurile privitoare la drepturile şi obligaţiile personale sau patrimoniale între părinţii divorţaţi şi copii.
Art. 100. - Copilul minor locuieşte la părinţii săi.
Dacă părinţii nu locuiesc împreună, aceştia vor decide, de comun acord, la care dintre ei va locui copilul.
În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa judecătorească, ascultând autoritatea tutelară, precum şi pe copil, dacă acesta a împlinit vârsta de zece ani, va decide, ţinând seama de interesele copilului."

piteiflorina@go.ro



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz acord parinte nicoleta_d nicoleta_d va rog din suflet sa-mi sugerati o solutie in cazul meu: sunt divortata, fiul meu in varsta de 15 ani mi-a fost incredintat, iar tatal sau plateste pensia ... (vezi toată discuția)
Scrisoare de neobiectie mihaelas mihaelas Buna ziua Am fost casatorita timp de 8 ani, casnicie din care am o fetita acum in varsta de 8 ani.care imi este incredintata prin sentinta de divort. Sunt ... (vezi toată discuția)
Decadere a tatalui din drepturile parintesti maria2003 maria2003 Bună ziua, mă numesc Doru Maria,am un copil care acum are 12 ani. Am divorţat de tatăl copilului în 2005. În sentinţa de divorţ copilul a fost ... (vezi toată discuția)