avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Se pot ceda drepturile morale?
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Se pot ceda drepturile morale?

Buna ziua, as dori sa stiu daca licenta urmatorului site pe care am postat cateva lucrari de grafica din portofoliul personal imi ingradeste vreunul din drepturile prevazute de legea dreptului de autor. Imi este teama ca folosirea acestor lucrari de catre proprietarii siteurilor ar putea da nastere la conflicte cu tertii:

Utilizatorii care uploadeaza continut pe site raman inca in posesia acestor materiale, cu conditia sa fie proprietarii de drept. Prin distribuirea de continut pe Site acordati in mod automat o licenta neexclusiva, royalty free, perpetua, internationala de a utiliza Conținutul in orice fel, inclusiv, nelimitat, editarea, copierea, modificarea, adaptarea, traducerea, reformatarea, crearea de opere derivate, incorporarea in alte lucrari, publicitate, distribuție și in orice alt mod de a-l pune la dispozitia publicului larg in intregime sau in parte și in orice format sau mediu cunoscut in prezent sau dezvoltat in viitor. Sunteti de acord ca renuntati la toate drepturile morale referitoare la continutul trimis, inclusiv, nelimitat, la dreptul de a fi identificat ca autor.

Din cate inteleg sunt inca proprietarul contintului uploadat pe acest site, dar nu mai am pretentia de a fi recunoscut de autor. Fiind vorba de o licenta neexclusiva inteleg ca detin dreptul de a incheia cu terti contracte de cesiune neexclusiva, ceea ce nu ma deranjeaza. Probabil ca fiind vorba de o distributie libera - insemnand ca lucrarile mele pot circula liber de la un utilizator la altul - pierd dreptul de a mai fi recunoscut ca autor, lucru care mi se pare totusi logic, din moment ce nu pot controla contintul postat si nici nu pot cere cuiva sa ma mentioneze. Totusi, banuiesc ca nu cedez dreptul moral siteului ca acesta sa fie recunoscut ca autor si nici nu mi se interzice dreptul de a mai incheia contracte.
Ultima modificare: Vineri, 14 Decembrie 2012
Andrei Munteanu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Andrei Munteanu , utilizator 01:00, 23 Decembrie 2012
Drepturile morale sunt mentionate in art.10-11 din Legea 8/1996 modificata si nu pot face obiectul vreunei renuntari sau instrainari. Ele apartin autorului, iar dupa moartea acestuia se transmit prin mostenire, potrivit legislatiei civile, pe durata nelimitata. Daca nu exista mostenitori, exercitiul acestor drepturi revine organismului de gestiune colectiva care a administrat drepturile autorului sau, dupa caz, organismului cu cel mai mare numar de membri, din domeniul respectiv de creatie.

Cititi cu atentie Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe si sinteza "Cesiunea drepturilor de autor", publicata de Avocatnet:
[ link extern ]
www.avocatnet.ro/content/for...
L.C.
Ultima modificare: Vineri, 14 Decembrie 2012
Laura Ciobeica, moderator
Va multumesc pentru raspuns, dar nu sunt sigur daca am inteles principiul. Ce se intampla cand o intelegere de tip international intra in conflict - partial sau total - cu legile anumitor tari? Inseamna ca parti din acea intelegere nu for functiona pentru cel care a emis-o?
Organizatia Mondială a Proprietatii Intelectuale (OMPI) a fost fondata prin conventia de la Stockholm din 14 iunie 1967. OMPI promoveaza protectia proprietatii intelectuale la nivel mondial prin cooperarea intre state si colaborarea cu alte organizatii internationale.
Romania face parte din conventie iar reprezentarea la nivel national este realizata de ORDA.
Mai multe detalii si precizari puteti obtine de la specialistii in domeniu.
[ link extern ]
Sa mai asteptam si alte pareri de la consultantii in domeniul proprietatii intelectuale.
L.C.
Andrei Munteanu a scris:

Utilizatorii care uploadeaza continut pe site raman inca in posesia acestor materiale, cu conditia sa fie proprietarii de drept.


Subiectul propus de D-voastră e interesant, dar vă rog să „dezvoltați” puțin ceea ce ați exprimat mai sus.

Proprietari „de drept”? Adică de care „drept”? Este vreo lege aplicabilă în acest caz? Care?

„Posesia acestor materiale”? Ce înțelegeți prin „posesie” în acest context?
Nici mie nu-mi este foarte clar; probabil ca imi mentin dreptul de a-mi cesiona opera, insa neexclusiv.

Alte discuții în legătură

Am cedat sau nu drepturile de autor, fãrã sã ºtiu, cu un singur click? Andrei Munteanu Andrei Munteanu As dori sa va cer opinia intr-o problema care mie imi pare fara iesire pentru a afla daca am cedat sau nu catre o companie drepturile mele de autor fara sa-mi ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor creatie website aTenTie aTenTie Am o firma de Webdesign, dezvoltare siteuri de internet si am facut un site pentru cineva doar sa vada daca ii place si nu am apucat sa incheiem nici un ... (vezi toată discuția)
Ce este si cum se realizeazã cesiunea drepturilor de autor Laura Ciobeica Laura Ciobeica Prin autor se intelege persoana fizica sau persoanele care au creat opera. Se prezuma a fi autor, pana la proba contrara, persoana sub numele careia opera a ... (vezi toată discuția)