avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Am cedat sau nu drepturile de autor, fãrã sã ºtiu, ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Am cedat sau nu drepturile de autor, fãrã sã ºtiu, cu un singur click?

As dori sa va cer opinia intr-o problema care mie imi pare fara iesire pentru a afla daca am cedat sau nu catre o companie drepturile mele de autor fara sa-mi dau seama.

Iata despre ce este vorba: detin un blog literar, al carui nume real nu doresc sa-l dau, unde public texte literare si ilustratii grafice.

La un moment dat am dat curs unei invitatii sau unui app de FB venita din partea unui site fara sa citesc cu atentie termenii pusi la dispozitie. App-ul m-a inregistrat automat pe site prin crearea unui cont si prin colectarea de date personale (e-mail, numar de telefon), desi colectare este o practica obisnuita din partea multor siteuri.

Problema apare cu lucrarile mele, pentru ca nu stiu daca am cedat sau nu drepturile de autor acelui site, sau cel putin in acest fel indica politica siteului respectiv. Astfel, in Terms and Services se spune ca autorul acorda retelei dreptul neexclusiv, irevocabil, international, perpetuu, nelimitat, atribuabil, sublicentiabil, royality-free, full paid up, de a copia, crea derivate, imbunatati, distribui, publica, procesa, analiza, reproduce, retine, retransmite, folosi si/sau comercializa in orice fel cunoscut acum sau in viitor fara consimtamant, notificare si compensare catre utilizator sau terti. Dupa stergerea contului si rezilierea contractului acesta licenta ramane in continuare valabila pe termen nedefinit.

As dori sa stiu daca, prin acceptarea politicii lor, am cedat sau nu drepturile de autor.

[Mesaj editat la cererea utilizatorului @Andrei Munteanu]
Ultima modificare: Vineri, 28 Decembrie 2012
Laura Ciobeica, moderator
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 01:44, 2 Februarie 2013
Plecand de la prevederile Legii nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, avem urmatoarele aspecte:

Art. 41
(1) Contractul de cesiune a drepturilor patrimoniale trebuie sa prevada drepturile patrimoniale transmise si sa mentioneze, pentru fiecare dintre acestea, modalitatile de utilizare, durata si intinderea cesiunii, precum si remuneratia titularului dreptului de autor. Absenta oricareia dintre aceste prevederi da dreptul partii interesate de a cere rezilierea contractului.
Faptul ca ati accesat link-ul respectiv si ati creat un cont, nu inseamna decat ca ati pus la dispozitia unui Formator de baze de date, numarul dvs. de telefon si adresa de mail, nu si ca ati incheiat un contract de cesiune al drepturilor de autor.

(2) Cesiunea drepturilor patrimoniale privind totalitatea operelor viitoare ale autorului, nominalizate sau nenominalizate, este lovita de nulitate absoluta.
Chiar daca in Terms and Services au prevazut ca: "autorul acorda retelei dreptul neexclusiv, irevocabil, international, perpetuu, nelimitat, atribuabil, sublicentiabil, royality-free (incalcarea art.43, al.3 din lege), full paid up, de a copia, crea derivate, imbunatati, distribui, publica, procesa, analiza, reproduce, retine, retransmite, folosi si/sau comercializa in orice fel cunoscut acum sau in viitor fara consimtamant, notificare si compensare catre utilizator sau terti", nu inseamna decat ca aceste prevederi contrare legii, devin legale doar prin acceptul prin "click".

Art. 42
Existenta si continutul contractului de cesiune a drepturilor patrimoniale se pot dovedi numai prin forma scrisa a acestuia. Fac exceptie contractele avand drept obiect opere utilizate in presa.
Nu se poate face dovada scrisa (semnata) a contractului de cesiune.

Art. 43
(1) Remuneratia cuvenita in temeiul unui contract de cesiune a drepturilor patrimoniale se stabileste prin acordul partilor. Cuantumul remuneratiei se calculeaza fie proportional cu incasarile provenite din utilizarea operei, fie in suma fixa sau in orice alt mod.
(2) Cand remuneratia nu a fost stabilita prin contract, autorul poate solicita organelor jurisdictionale competente, potrivit legii, stabilirea remuneratiei. Aceasta se va face avandu-se in vedere sumele platite uzual pentru aceeasi categorie de opere, destinatia si durata utilizarii, precum si alte circumstante ale cazului.
(3) In cazul unei disproportii evidente intre remuneratia autorului operei si beneficiile celui care a obtinut cesiunea drepturilor patrimoniale, autorul poate solicita organelor jurisdictionale competente revizuirea contractului sau marirea convenabila a remuneratiei.
(4) Autorul nu poate sa renunte anticipat la exercitiul dreptului prevazut la alin. (3).
Nu are cum sa /functioneze/ "haiducul pe invers", adica tocmai autorul sa plateasca celui care foloseste opera, in loc ca cel care a obtinut dreptul de a folosi opera, sa plateasca autorului. :stunned:

Art. 47
(1) Autorul poate solicita desfiintarea contractului de cesiune a dreptului patrimonial in cazul in care cesionarul nu il utilizeaza sau il utilizeaza intr-o masura insuficienta si daca, prin aceasta, interesele justificate ale autorului sunt afectate considerabil.
(2) Autorul nu poate solicita desfiintarea contractului de cesiune, daca motivele de neutilizare sau de utilizare insuficienta se datoreaza propriei culpe, faptei unui tert, unui caz fortuit sau de forta majora.
(3) Desfiintarea contractului de cesiune, mentionata la alin. (1), nu poate fi solicitata inainte de expirarea a doi ani de la data cesionarii dreptului patrimonial asupra unei opere. In cazul operelor cedate pentru publicatiile cotidiene, acest termen va fi de trei luni, iar in cazul publicatiilor periodice, de un an.
(4) Proprietarul originalului unei opere de arta plastica sau fotografica are dreptul sa o expuna public, chiar daca aceasta nu a fost adusa la cunostinta publica, in afara cazului in care autorul a exclus in mod expres acest drept prin actul de instrainare a originalului.
(5) Autorul nu poate renunta anticipat la execitarea dreptului sau de a solicita desfiintarea contractului de cesiune mentionat la alin. (1).
(6) Dobandirea proprietatii asupra suportului material al operei nu confera prin ea insasi un drept de utilizare asupra operei.
Daca citim cu atentie al.5, chiar daca ar fi existat contractul de cesiune a drepturilor de autor, si ar fi avut acea clauza prevazuta la Terms and Services, in care dvs.cedati orice drept prezent si viitor....si mai si renuntati sa desfiintati vreodata contractul, nu inseamna ca vointa partilor ar fi fost mai presus de lege.

Masuri tehnice de protectie si informatii privind regimul drepturilor
Art. 138^5
(1) Autorul unei opere, artistul interpret sau executant, producatorul de fonograme ori de inregistrari audiovizuale, organismul de radiodifuziune sau de televiziune si fabricantul de baza de date pot sa instituie masuri tehnice de protectie a drepturilor recunoscute prin prezenta lege.
(2) Prin masuri tehnice, in sensul prezentei legi, se intelege utilizarea oricarei tehnologii, a unui dispozitiv sau a unei componente care, in cadrul functionarii sale normale, este destinata sa impiedice sau sa limiteze actele care nu sunt autorizate de titularii drepturilor recunoscute prin prezenta lege.
(3) Masurile tehnice sunt considerate eficiente atunci cand utilizarea unei opere sau a oricarui alt obiect al protectiei este controlata de catre titularul de drepturi prin aplicarea unui cod de acces sau a unui procedeu de protectie, precum criptarea, codarea, bruierea sau orice transformare a operei ori a altui obiect al protectiei sau printr-un mecanism de control al copierii, daca masurile indeplinesc obiectivul de asigurare a protectiei.
Pana rezolvati situatia in care va aflati, instaurati masurile de protectie, macar in privinta copierii articolelor de pe blog....adica nici daca va hacker-esc blogul, sa nu pot sa dau banalul copy/paste, decat daca va "sparg" scriptul. La orice intentie de copy/paste sau import de date, trebuie sa apara pentru internaut fereastra de copywright (drept rezervat numai autorului).
Nu am idee despre protectia pe FB, pentru ca il consider cea mai invaziva retea de socializare existenta, o adevarata amenintare cibernetica si in consecinta nu am cont si nici nu intentionez sa fac unul.



Sper ca am putut fi de folos in "descalcirea itelor".

Ca sa dau un exemplu, Yahoo! are copyright pe toate mesajele transmise prin liste de discutii Yahoo! Daca v-ati publicat operele pe un website cu o astfel de licenta, ati renuntat la drepturile asupra lor, cedandu-le website-ului. Daca nu, nu, simpla indexare a unui website propriu intr-un motor de cautare nu implica renuntarea la drepturile de autor pentru materialul publicat.

Sigur, daca legea prevede altfel, aceste dispozitii nu sunt aplicabile, dar intrebarea cheie e: de legea carei tari vorbim? Un server american se supune legilor din statul in care se afla, nu legilor romanesti.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Februarie 2013
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce este si cum se realizeazã cesiunea drepturilor de autor Laura Ciobeica Laura Ciobeica Prin autor se intelege persoana fizica sau persoanele care au creat opera. Se prezuma a fi autor, pana la proba contrara, persoana sub numele careia opera a ... (vezi toată discuția)
Contract de cesiune drepturi de autor Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: trebuie sa inchei contracte de cesiune drepturi de autor pentru anumiti colaboratori ai ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor artem artem As dori sa aflu daca un contract de cedare a drepturilor EXCLUSIVE de autor, incheiat intre angajator si angajat poate avea ca obiect si articolele/operele ... (vezi toată discuția)